 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas no : 1994/803
Karar no : 1994/1356
Tarih : 09.02.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm nafaka ve yargı giderleri yönünden (Davacı tarafından) temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
KARAR : 1- "Evlilik en az bir yıl sürmüşse, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için hakimin, bizzat taraflrı dinleyerek iradelerin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları, çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Bu halde 150. maddenin 3 numaralı bendi hükmü uygulanmaz" (M.K. 134/3).
Taraflar tek bir konuda anlaşamamış olsalar dahi, Medeni Kanunun 134/3. maddesi uyarınca delil toplanmadan karar verilemez. Bu gibi haller de tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde delilleri toplanıp Medeni Kanunun 134. maddenin 1, 2 ve 4. fıkralarına göre değerlendirme yapılmalıdır. Hakim gösterilen olayların varlığına vicdanen inanmadıkça boşanmaya karar veremez. İki tarafın boşanma ve olaylarla ilgili ikrarları da hakimi bağlamaz. (M.K. m. 150)
Medeni Kanunun 134/3. maddesi şartları oluşmadan, tarafların delilleri sorulmadan ve gösterilen deliller getirtilip, tanıkları dinlemeden olayların varlığının kabulü sonucu, boşanmaya karar verilmesi usul ve yasa hükümlerine aykırıdır. Ancak boşanma temyiz konusu edilmediğinden bu yön bozma nedeni yapılmamış, yanılgıya işaret edilmekle yetinilmiştir.
2- Boşanma davası açılmakla eşlerin ayrı yaşama ve nafaka isteme hakkı doğar (M.K. m. 162/2, 137). Kaldı ki, istek olmasa bile davanın devamı süresince gerekli tedbirlerin davaya bakan hakim tarafından kendiliğinden (re'sen) alınması zorunludur (M.K. 137. O halde dava tarihinden geçerli olmak üzere, kadın ve çocuklar yararına uygun miktar tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
3- Davacı kadının yargı gideri isteminden feragatı olmadığı halde yargı giderlerine hükmolunmaması da usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün iki ve üçüncü bentlerde gösterilen nedenlerle (BOZULMASINA), oybirliğiyle karar verildi.