 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1993/8448
K. 1993/9305
T. 15.10.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
(Sulh hakiminin görevi)
KARAR ÖZETİ: Sulh hakimininin görevi; vasiyetnameyi açarak, ilgililere tebliğ etmek, nıansup mirasçı varsa isteği halinde ona bir mirasçılık belgesi vermek ve terekeye dahil mallara kanuni mirasçıların muvakkaten el koymalarına müsaade etmek, yahut resmi idareyi emretmekten ibarettir. Hakimin bu görevini aşarak vasiyetnamenin aynen yerine getirilmesi suretiyle icra olunmasına" biçiminde, da emri taşıyan karar vermesi doğru değildir.
(743 s. MK. m. 536, 537, 538, 539)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Sulh Hukuk mahkemesi vasiyetnameyi tesellüm ettiği tarihten itibaren nihayet bir ay içinde açar. Vasiyetname açılırken, malum olan mirasçılar davet edilir (MK. 536). Vasiyetnamenin açılışını müteakip yararlarına vasiyet yapılmış veya mirasçı tayin edilmiş olanlardan her birine, ne vasiyet edildiğine dair yazıların resmi bir sureti, müracaatları beklenmeden, tebliğ olunur (MK. 537). Lehlerine teberru yapılan kimselerin ve mirasçıların adreslen belli değilse, vasiyetten ilanen haberdar edilirler. Vasiyetnamede mirasçı nasbedilmiş olup ta, hakları itiraza uğramayanlara istekleri halinde MIRASCILİK SIFATLARI HAKKINDA resmi bir BELGE verilir (MK. 538). Sulh hakimi, vasiyetnamenin kendisine tevdiini müteakip kanuni mirasçıları emvale muvakkaten vaziyet etmelerine müsaade yahut resmen idaresini emreder (MK. 535). Kendilerine muayyen bir şey vasiyet edilen kimse, bu vasiyeti ifa ile mükellef olan varsa ona, yoksa kanuni ve mansup miracılara karşı muayyen şeyin teslimini dava etme hakkına sahiptirler (MK. 541). Kanuni mirasçılar, zilyetlik hükümlerine tevfikan mansup miracıların hisselerini teslime mecburdurlar (MK. (539). Mirasçıların teslim görevini ifa etmemesi halinde, hak sahibi genel hükümler dairesinde görevli mahkemede dava hakkında sahiptir.
Görüldüğü gibi Sulh hakiminin görevi, vasiyetnameyi açarak, ilgililere tebliğ etmek, mansup mirasçı varsa isteği halinde ona bir mirasçılık belgesi vermek ve terekeye dahil mallara kanuni mirasçıların muvakkaten el koymalarına müsaade etmek yahut resmi idareyi emretmekten ibarettir. Hakimin bu görevini aşarak "vasiyetnamenin aynen yerine getirilmesi suretiyle icra olunmasına" biçiminde, eda emri taşıyan karar vermesi doğru değildir. Şu durumda, edayı kapsayan istek için tefrik ve görevsizlik kararı vermek gerekirken, edayı emreden (icra olunmasına) biçiminde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Açıklanan nedenle temyiz olunan hükmün (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 15.10.1993 günü oybirliğiyle karar verildi.