 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1993/6209
K. 1993/6771
T. 1.7.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
VASİYETNAMENİN İPTALİ
EL YAZISI İLE VASİYETNAMENİN GEÇERLİ OLMASI
VAKIFLARIN VASİYET İLE MAL EDİNMESİ
ÖZET:El yazısı ile vasiyetnamenin geçerli olması için; vasiyetçinin, vasiyetnameyi baştan ağı ya kadar bizzat tanzim etmiş, tanzim ettiği mahal, sene, ay ve gün dahil olduğu halde bizzat kendi el yazısıyla yazılmış olması gerekir.
Mahkemece, vasiyetnamenin baştan aşağı vasiyeti tarafından yazılıp, yazılmadığının uzman bilirkişilerce incelenip rapor alınması gerekir. Vakıfların vasiyet ile mal edinebilmeleri için, vakıf senedinde ve derneklerinde tüzüklerinde açık hüküm bulunması gerekir.
(743 s. MK. m. 485)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
1- El yazısı ile vasiyetnamenin geçerli olması için; vasiyetçinin, vasiyetnameyi baştan aşağıya kadar bizzat tanzim etmiş, tanzim eniği mahal, sene, ay ve gün dahil olduğu halde bizzat kendi el yazısıyla yazılmış olması gerekir (MK. md. 485). Mahkemece, sadece vasiyetçinin imzası ile vasiyetnamedeki imzanın aynı el mahsulü olup olmadığı hakkında bilirkişi raporu alınmış, vasiyetin tümü ile vasiyetçinden sadır olup olmadığı araştırılmamıştır. Öyle ise, vasiyetnamenin düzenlendiği tarihte gözönünde bulundurularak vasiyetçinin el yazıları hakkında taraflardan delilleri sorulmak, araştırılmak, vasiyetnamenin baştan aşağı vasiyetçi tarafından yazılıp yazılmadığını tesbit etmek gerekir. Bu yönün düşünülmemesi yasaya aykırıdır.
2- Vakıfların vasiyet ile mal edinebilmeleri için, vakıf senedinde ve derneklerinde tüzüklerinde açık hüküm bulunması gerekir. Karar başlığında davalı olarak [Vakıf (Dernek)] sözleri yazılmıştır. Şu halde öncelikle musalehin vakıf mı, dernek mi, olduğu üzerinde durulmalı, ona göre bir karar verilmelidir.
SONUÇ:Yukarıda 1. ve 2. bentle gösterilen nedenle temyiz olunan hükmün (BOZULMASINA), peşin harcın yatırana geri verilmesine, 1 .7.1993 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.