 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1992/9210
K. 1992/10008
T. 21.10.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
VASİYETNAME DÜZENLENMESİ
OKUR - YAZAR OLMAYANLAR
ÖZET: Vasiyetçinin, düzenlenen vasiyetnamenin son arzularına uygun olduğunu beyan etmesi yeterli olmayıp, tanıkların da vasiyetçinin kendi önlerinde beyanda bulunduğunu ve onu tasarrufa ehil gördüklerini ifade edip, bu sözlerin yazılması ile de yetinilmeyip vasiyetnamenin kendi yanlarında resmi memur tarafından vasiyetçiye okunduğun da belirtmeleri ve imzalamaları gerekmektedir.
(743 s. MK. m. 482)
Mehmet ile Muzaffer ve arkadaşları arasındaki vasiyetnamenin iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda, davanın reddine dair verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Vasiyet eden Pembe, okur-yazar değildir. Okuma yazma bilmeyenler ancak Medeni Kanunun 482. maddesinde yazılı şekilde vasiyetname düzenlettirebilirler.
Vasiyetçinin, düzenlenen vasiyetnamenin son arzularına uygun olduğunu beyan etmesi yeterli değildir. Tanıkların da, vasiyetçinin kendi önlerinde beyanda bulunduğunu ve onu tasarrufa ehil gördüklerini ifade edip, bu sözlerin yazılması ile de yetinilmeyip vasiyetnamenin kendi yanlarında resmi memur tarafından vasiyetçiye okunduğunu da belirtmeleri ve imzalamaları gerekmektedir. MK.nun 482. maddesindeki ilkeler geçerlilik şartıdır. Bunlardan birinin eksikliği vasiyetnameyi geçersiz kılar.
Dava konusu vasiyetname açıklanan kurallara uygun olarak yapılmamıştır. O halde vasiyetnamenin iptaline karar vermek gerekirken delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
S o n u ç : Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, 21.10.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|