 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1992/8468
K. 1992/8980
T. 2.10.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
EVLENMENİN FESHİ
TEBLİGATIN GEÇERLİLİĞİ
ÖZET Muhatab adına tebliğ yapılabilecek olanlardan her biri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Gösterilen şekil geçerlilik koşuludur.
(7201 s.Tebligat K. m. 21)
[Tebligat Niz.-12059 s. (20.8.1959 Ta.) m. 28]
Zennur ile Ali Osman arasındaki evlenmenin feshi davasının yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Tebligat Yasasının 21. ve Tüzüğün 28. maddesi; "muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan her biri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak imzalaması gerekir hükmünü getirmiştir. Gösterilen şekil geçerlilik koşuludur. olayımızda, muhatabın ne sebeple adreste bulunmadığı tavsik edilmemiştir. Bu hali ile davalıya yapılan tebligat geçersizdir. Söz konusu edilen noksanlık savunmayı etkileyecek niteliktedir.
Bu hususlar dikkate alınmadan işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer hususların incelenmesine yer olmadığına, 2.10.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|