 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1992/8403
K: 1992/13134
T: 31.12.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı Stamatis Yunan uyruklu K.'nın düzenlediği vasiyetnamede kendisine mirascı nasbettiğini ölümünden sonra 5 parsel numaralı taşınmaz malın mülkiyetinin adı geçen davacıya intikalini arzu ettiğini açıkladığını ileri sürüp söz konusu vasiyetnanme uyarınca mirasçılık belgesi verilmesini ve taşınmaz malın kendisine geçtiğinin tesbitini istemiştir.
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacının verasetin iptali isteminin reddine ilişkin karara karşı temyiz itirazı yersizdir.
2 - Hakim resen Türk kanunları uyarınca hüküm verir. (HUMK.76) Davacının tavsifi ile bağlı değildir. Davacının isteminin bir bölümü niteliği itibariyle vasiyetnamenin yorumuna ilişkindir. Vasiyetnamedeki işlemini mirascı nasbı veya muayyen mal vasiyeti niteliğinde olup olmadığının açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 8. maddesinde gösterilen davalarla, kanunlarla münhasıran Sulh Hakimi tarafından bakılacağı açıklanan davalar dışında kalan davalara Sulh Hukuk Mahkemesi'nde bakılamaz. Vasiyetnamenin yorumu davasına Sulh Hukuk Mahkemesi'nde bakılamayacağı gözetilmeden hüküm kurulması doğru değildir.
Kabule göre de: Muayyen malın davacıya vasiyet edildiğinin tesbiti davasının eda davası (M.K. 541) açma mümkün iken dinlenemeyeceğinin ve bu davanın dahi muayyen malın değeri gözetilerek görevli mahkemede bakılabileceğinin düşünülmemesi de usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ: : Davacının 1. bentte gösterilen sebeplerle temyiz itirazlarının reddiyle, kararın verasetin iptali isteminin reddine dair olan bölümünün ONANMASINA, davalının temyiz itirazlarının ikinci bentte gösterilen sebeple kabulü ile hükmün tesbite ve Medeni Kanun'un 538. md uyarınca vesaret belgesi verilmesine ilişkin bölümün BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına 31.12.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|