 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1992/6547
K. 1992/6908
T. 18.6.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
NAFAKA DAVASI
AYRI YAŞAMA HAKKI
ÇOCUKLARIN İNFAK VE İAŞESİ
ÖZET MK.nun 162. maddesi uyarınca davacı eş, ayrı yaşama hakkı bulunduğunu isbat etmeden diğerinden nafaka isteyemez.
Başka bir şart aranmadan koca, karısı yanında bulunan çocuklarının infak ve iaşe masraflarını karşılamak zorundadır, ancak, çocuklar için tayin edilen nafaka çocukların ihtiyaçları ile tarafların mali ve içtimai durumları ile bağdaşır nitelikte olmalıdır.
(743 s. MK. m. 162, 152)
Sevim ile. Şerafettin arasındaki nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
1– MK.nun 162. maddesi uyarınca davacı eş, ayrı yaşama hakkı bulunduğunu isbat etmeden diğerinden nafaka isteyemez. Davacıya bu yönün ispatlanabilmesi için imkan tanınmış, fakat kesin mehil içinde şahitlerin dinlenmesi yönünde gerekler yapılmamıştır. Bu halde davacı şahit dinletmekten sarfınazar etmiş sayılır (HUMK. 163). Davacı, davalı karşı çıktığı sürece şahitleri dinletemez. Bu şahitlerin sözlerine dayanılarak lehine hüküm kurulamaz. Davacının kendisi için istediği nafakaya ilişkin davanın reddi gerektiğinin düşünülmemesi doğru bulunmamıştır.
2– Başka bir şart aranmadan koca, karısı yanında bulunan çocuklarının infak ve iaşe masraflarını karşılamak zorundadır (MK. 152). Ancak, çocuklar için tayin edilen nal aka çocukların ihtiyatları ile tarafların mali ve içtimai durumları ile bağdaşır nitelikte olmalıdır. Tarafların müşterek çocukları için daha ılımlı bir nafaka tayini için 'hükmün bu yönünde bozulması gerekli olmuştur.
SONUÇ: Davalının temyiz itirazının bu sebeplerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 18.6.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|