Hukuki.NET

T.C.YARGITAY2. Hukuk DairesiE. 1992/5284K. 1992/6785T. 16.6.1992
Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • MİRASTA İADE
 
ÖZET Kanuni mirasçılar, miras payına mahsuben ölenin sağlığı nda almış oldukları bütün teberruları terekeye iadeye mecburdurlar. Müteveffa tarafından hilafına açıkça bir teberru yapılmış olmadıkça füru lehine bahşedilen cihaz tesis masrafı borçtan ibra suretiyle ve bu kabilden sair suretlerle bahşedilen menfaatler iadeye tabidir.(743 s. MK. m. 603/1 -2)
 
Emine ve Arkadaşları ile Yunus arasındaki mirasta iade davasının yapılan muhakemesi sonunda; mahalli mahkemece verilen hükmün temyizen murafaa icrası suretiyle tetkiki davalı, temyizen tetkiki de davacı tarafından istenilmekle; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
 
Kanuni mirasçılar, miras payına mahsuben ölenin sağlığında almış oldukları bütün teberruları terekeye iadeye mecburdurlar (MK. m. 603/1). Müteveffa tarafından hilafına açıkça bir teberru yapılmış olmadıkça füru lehine bahşedilen cihaz tesis masrafı borçtan ibra suretiyle ve bu kabilden sair suretlerle bahşedilen menfaatler iadeye tabidir (MK. m. 603/2). Miras bırakanın füruna yaptığı MK. m. 603/2'de gösterilen nitelikteki teberrularının iadeye tabi olduğu görülmektedir. Ne varki bu kural mutlak olmayıp miras bırakan kendi iradesi ile MK. m. 603/2'deki sayılan yararlandırılmaların iade edilmeyeceğini belirteceği gibi davalı durumunda olan da, yararlanmanın iadeye tabi olmadığını savunur ve ispatlayabilir. Davacı ve davalının murisin füruları olduğu yönü de uyuşmazlık yoktur. Dosya içindeki resmi senede göre, miras bırakan Rıza, dava konusu 4 ve 5 parsel sayılı taşınmazları davalıya kayıtsız hibe etmiştir. Dinlenen davalı tanıkları da gerek tarafların kardeşleri olanlar, gerekse yabancı olanlar, davalının otuz beş yaşına kadar öğretmenlik yapıp bekar olduğunu anne ve babası ile birlikte yaşadığını, gelirini vesayini onlara bıraktığını, murisin mal varlığının sadece iki taşınmaz mal olmadığını, davalıya yapılan bağışın iade kastı olmaksızın yapıldığını söylemişlerdir. Bütün deliller birlikte değerlendirildiğinde, miras bırakanın davalıya yaptığı bağışın iadeye tabi olmadığı anlaşılmaktadır. Zira hibe edence bağışında iade kastı varsa bunu akitle BK.nun 240. maddesinde şart ve mükellefiyet olarak gösterilmesi gerekir. Bu olayda bağışlayan "kayıtsız ve şartsız" olarak teberruda bulunmuştur. Bu suretle iadede dahi hiç bir koşul ve yükümlülük koymamıştır. Davalı tanıkların ortaya koyduğu duruma göre miras bırakanın yaptığı hibede bir minnet duygusu da olduğu anlaşılmıştır. Şu halde, davalı savunmasını ispatlamış olmakla davanın reddi gerekirken yazılı biçimde karar verilmesi yasaya aykırıdır.
 
SONUÇ: Açıklanan nedenle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile temyiz olunan mahkeme hükmünün BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 250.000 lira vekalet ücretinin davacılardan alınıp davalıya verilmesine, 16.6.1992 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
 
MUHALEFET ŞERHİ
 
  Dava konusu taşınmaz malın davalıya iş kurma amacı ile hibe edildiği anlaşılmaktadır. Olay, MK. 603/2. maddeye uygun düşmekte olup, murisin iade edilmemek amacıyla taşınmaz malları davalıya hibe ettiğini davalının ispatlaması gerekir. Davalı bu yönü isbat edebilmiş değildir. Hibe akti sırasında BK.nun 240. maddesinde gösterilen biçimde bir şart ve mükellefiyetin bulunmadığının yazılmış olması, davalının iadeden ber 'i kılındığını göstermez. Kanunumuzda iadeye tabi olduğunun gösterileceği yönünde bir hüküm yoktur. İstemin reddi iade edilmemek üzere hibe edildiğinin AÇIKCA belli olacak şekilde işlem yapılmış olması şartına bağlanmıştır. Çoğunluk bozma kararına bu sebeplerle katılmıyoruz. İşin diğer yönleri incelenmelidir.   İsmet YANIKÖMEROĞLU Tahir ALP Başkan Üye
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini