 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1992/11533
K: 1992/11886
T: 26.11.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Aklime O. ile İdris ve Leyla O.'a vesayeten Hüseyin O. arasındaki nikahın subutu davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın kabulüne dair verilen kararın kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tarafından istenilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Evlenme, şekle bağlı akitlerdendir. İki tarafın evlendirme memuru ve tanıklar önünde ve karşılıklı olarak bu konudaki iradelerini açıkça bildirmeleri şarttır. (MK. madde 108). Aksi halde evlenmenin varlığından söz edilemez. Birbiri ile evlenmeyi vaadedip de birinin ölümü veya temyiz kudretinden yoksun hale gelmesi sebebiyle evlenemiyen erkek ve kadından doğan çocukların nesebi, Medeni Kanunun 249. maddesi gereğince sahih olarak düzeltilebilir ise de, birbiri ile evlenmeyi vaadedip de birinin ölümü yada temyiz kudretini yitirmesi yüzünden evlenmiyen erkek ve kadının evliliklerinin subutuna karar verilemez. Bu itibarla bir evlenme akdine dayanmadan birleşen davacı Aklime ile Zeki O... arasında geçerli bir nikah akdi meydana gelmediği halde Zeki'nin ölümünden sonra ikisi arasında nikahın subutuna karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ: : Açıklanan sebeplerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının isteğinin kabulüne, Midyat Asliye Hukuk Mahkemesinin temyiz edilmeksizin kesinleşen 18.7.1984 tarih ve 1983/168 Esas, 1984/349 Karar sayılı kararının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesi gereğince kanun yararına BOZULMASINA 26.11.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|