 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1992/11197
K. 1992/12088
T. 30.11.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
BOŞANMA DAVASI
YETKİ
ÖZET Davacı tarafından yetki kuralı dikkate alınmadan dava açılmışsa ve davalının HUMK. m. 195 ve 187/2. uyarınca yetki itirazında bulunması halinde yetkili mahkemeyi tek ve doğru olarak göstermesi asıldır. Doğru olmakla birlikte birden çok mahkeme yetkili gösterilmişse yetki konusunda tercih hakkının davacıya geçeceğinin kabulü gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 195, 187/2-27)
Seyhan ile Gülay arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda, tarafların boşanmalarına dair verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 9/son maddesi, "boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme davacının ikametgahı veya eşlerin davadan evvel son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir" kuralını getirmiştir. Boşanmada yetki kamu düzeni ile ilgili değildir. Davalı tarafından ilk itiraz olarak ileri sürülmediği takdirde yetkisiz mahkeme tarafından da boşanmaya karar verilmesi imkan dahilindedir.
Davacı koca, Küçük çekmece Asliye Hukuk Mahkemesi'nde boşanma davasını açmış, davalıda cevap süresi içerisinde (HUMK. m. 195) yetki itirazında bulunmuş (HUMK. m. 187/2), kocanın nüfusa kayıtlı olduğu Göynücek yanında en son birlikte oturdukları Bakırköy'ü de yetkili mahkeme 'olarak göstermiştir.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 23. maddesi, birden fazla yer mahkemesinin yetkili olarak gösterilmesini yasaklamamıştır. Ancak bu aşamada, sözü edilen Yasanın 27. maddesindeki "mahkeme vazife dar veya selahiyettar olmadığından dolayı dava arzuhalinin reddine karar verdiği takdirde arzuhali ve dava dosyasını ait olduğu mahkemeye gönderir" hükmünün nasıl bir uygulama olanağı bulacağı sorunu ortaya çıkmaktadır.
İşin bidayetinde yetkili mahkemeyi seçim hakkının davacıda olduğu kuşkusuzdur. Ancak davacı tarafından yetki kuralı dikkate alınmadan davanın açılması halinde, davalının tek ve doğru olarak yetkili mahkemeyi göstermesi gerekmektedir. Doğru olmakla beraber birden çok mahkemenin yetkili gösterilmesi halinde ise tercih hakkının yeniden davacıya geçeceğinin kabulü gerekmektedir (25.12.1987 gün ve 1987/506-1103 sayılı Hukuk Genel Kurulu kararı).
Yukarıda açıklanan ilke çerçevesinde yetki konusunun halli gerekirken eksik inceleme sonucu 13.5.1992 günlü oturum yazılı gerekçe ile yetki itirazının reddine karar verilip, işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, 30.11.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|