 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1992/1069
K: 1992/1606
T: 13.02.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : "Evlatlık, kendini evlatlığa alanın aile ismini taşır... Karı-koca tarafından birlikte evlat edinilen ve mümeyyiz olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana baba olarak, evlat edinen karı - kocanın adları yazılır.." (MK. 257). Medeni Kanunun 257. maddesinde değişiklik yapan 2846 sayılı "Kanunun yürürlüğe girdiği (16.6.1983) tarihten önce mümeyyiz olmayan küçükleri birlikte evlat edinmiş olanlar Kanunun yürürlük tarihini takip eden 5 yıl içinde ilgili mercilere başvurmak suretiyle yukarıdaki hükümlerin kendileri hakkında da uygulanmasını isteyebilirler. Ancak, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte reşit ve mümeyyiz olan evlatlıklar ile ilgili olarak bu madde esaslarına göre yapılacak uygulamada evlatlıkların muvafakatları da aranır. Eşlerden birinin ölmüş olması halinde diğer eşin müracaatı bu maddeye göre işlem yapılması için yeterlidir" (2846 Sayılı K. geçici madde).
Görüldüğü gibi söz konusu geçici madde hükmünün uygulanması için müracaat hakkı münhasıran evlat edinenlere aittir. Evlat edinilenin böyle bir istekte bulunma hakkı bulunmadığı gibi geçici maddenin uygulanması için öngörülen süre de çoktan geçmiştir. Öte yanda Medeni Kanunun değişik 257/2. maddesi küçüğün karı - koca tarafından birlikte evlat edinilmesini öngörmüştür. Halbuki davacı, eşi sağ olan koca tarafından tek başına evlat edinilmiştir.
Bu yönler gözetilerek isteğin reddi gerekirken kabul edilerek, davacının nüfus sicilindeki baba ve ana adlarının değiştirilmesine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ: : Bu sebeplerle Adalet Bakanlığının göndermesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının isteğinin kabulü ile hükmün hukuki sonuçları baki kalmak üzere HUMK.'nun 427/7. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 13.2.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|