Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1991/4151
K. 1991/7800
T. 13.5.1991

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • EVLATLIK
  • ŞAHSİ MUNASEBET
 
ÖZET : Evlatlık, kendisini evlatlığa alanın aile ismini taşır ve ona mirasçı olur. Asıl ailesindeki mirasçılığına da halel gelmez. Evlatlığın miras ve başka haklarının halele uğramaması aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin kütüğü arasında her türlü bağ kurulur (MK. 257/3). Evlatlık olan kişi ile ana babanın irs ilişkisi kesilmemiş aksine bu ilişkinin ispatına ve korunmasında gerekli olan resmi sicil önlemleri alınmıştır.
Yargıtay'ın 18.11.1959 günlü ve 12/29 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında açıklandığı üzere şahsi ilişki kurma hakkı ne velayet hakkının bir sonucu ne de baba olmanın bir sonucudur. Her şeyden önce çocuğun psikolojik gelişimi ve gelecekteki maddi menfaatleri gözetilerek bu hak geliştirilmiştir.
(743s. MK. m. 257/1, 3)
(YİBK., 18.11.1959 gün ve 12/29 s.)
 
Mete ile İkbal arasındaki şahsi münasebet tesisi davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
 
Evlatlık, kendisini evlatlığa alanın aile ismini taşır ve ona mirasçı olur. Asıl ailesindeki mirasçılığına da halel gelmez. Ana babaya ait hak ve vazifeler evlat edinen kimseye geçer (MK. 257/1). Evlatlığın miras ve başka haklarının halele uğramaması aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin kütüğü arasında her türlü bağ kurulur (MK. 257/3). Görüldüğü gibi evlatlık olan kişi ile ana babanın irs ilişkisi kesilmemiş aksine bu ilişkinin ispatında ve korunmasında gerekli olan resmi sicil önlemleri alınmıştır. Karı koca tarafından birlikte evlat edinilen ve mümeyyiz olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana baba adı olarak evlat edinen karı kocanın adlarının yazılması kan bağının ve diğer psikolojik bağların koparıldığını göstermez.
 
Yargıtay'ın 18.11.1959 günlü ve 12/29 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında açıkladığı üzere şahsi ilişki kurma hakkı ne velayet hakkının bir sonucu ne de baba olmanın bir sonucudur. Her şeyden önce çocuğun psikolojik gelişimi ve gelecekteki maddi menfaatleri gözetilerek bu hak geliştirilmiştir. Evlat edinildiği tabii gerçeğini gizlemek ileride çocuğun psikolojik yıkıntıya uğraması sonucunu doğurabilir. Evlat edinen çocuğun her türlü menfaatini gözetmek zorundadır. Bu sebeplerle örf ve teamül ile çocuğun psikolojik gelişmesi gereği ölçüsünde şahsi ilişkileri sürdürmek zaruridir. Dairemizin 1.4.1976 günlü 2631 - 2863 sayılı kararında da bu görüş benimsenmiştir. Değişik düşünce ile asıl babanın açtığı şahsi ilişki kurulması isteğine ilişkin davanın reddi doğru bulunmamıştır.
 
SONUÇ : Davacının temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 13.5.1991 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
 
 
KARŞI OY YAZISI
 
  Kişisel ilişki kurma hakkı evlilik içi çocuklarla ilgili olarak MK.nun 148/2. maddesi uyarınca boşanma halinde velayet kendisine tevdi edilmeyen tarafta aittir.Evlilik dışı çocuklarla ilgili olarak ta Medeni Kanunun 311, 314. maddelerinde gerekli düzenleme yapılmıştır. Öyle ise yasanın öngörmediği bir hukuksal ilişkide kişisel ilişki kurmanın yasal dayanakları ise mevcut bulunmamaktadır. Çoğunluk kararında açıklanan 18.11.1959 tarihli ve 12/20 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı büyükana ve büyükbabalarla torun arasında hukuksal sonuç doğurmakta olup söz konusu kararın gerekçesinde açıklanan düşüncelerin hukuki ilişkilere (olayımızda olduğu gibi evlatlık sözleşmesine) uygulanması ve böylece hukuk kurallarının yasanın öngörmediği bir konuda yorum yoluyla genişletilmesi kabul edilemez. Bütün bu düşüncelerden daha önde ve önemli olarak Medeni Kanunun 257/1. maddesinde ana ve babaya ait hak ve vazifelerin evlat edinen kimseye geçeceği hükme bağlanmıştır. Öyle ise, yasa gereği kendiliğinden kaybedilen bir hakkın İçtihat yoluyla kullanılmasına olanak sağlanması sistemin sağlığını zedeleyeceğinden çoğunluk kararına katılmıyoruz.
 
Namık K. YALÇINKAYA Şevki D. KABUKÇUOĞLU
Üye   Üye
 
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini