 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1991/12809
K. 1991/15322
T. 9.12.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- BOŞANMA DAVASI
- YETKİ
- NÜFUS KAYDI
ÖZET : Boşanma davalarında yetkili mahkeme davacınınikametgahı veya eşlerin davadan evvel son defa altı aydanberi birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Her Türk, Türkiye'de ikametgahının veya sonradan ikametgah edindiği yerin nüfus memurluğuna kendisini yazdırmaya ve bir nüfus cüzdanı almaya mecburdur. Asli ikamet yerinin değiştirilmesi halinde yeni yere varış tarihinden itibaren iki ay içinde aile kaydının yeni ikametgah edilen yere getirilmesinin ilgili tarafından istenmesizorunludur. Görüldüğü gibi nüfus kayıtları da ikametgahın kanuni karinesidir.
(1086 s. HUMK. m. 9)
(1587 s. Nüfus K. m. 4, 28)
Öner ile Fevziye arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda; tarafların boşanmalarına dair verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Boşanma davalarında yetkili mahkeme davacının ikametgahı veya eşlerin davadan evvel son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir (HUMK. 9/son). Davacı bu konuda seçimlik hakka sahip olup, davasını bu iki yerden herhangi birinde açabilir. Tercih hakkının doğru kullanılmaması ve davanın yukarıda açıklanan iki yerin dışında bir yerde açılması halinde bu hak davalıya geçer. Davalı bu iki yerden herhangi birinde bulunan mahkemenin yetkili olduğunu ilk itiraz olarak dermeyan edebilir.
Bir kimsenin ikametgahı yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok ikametgahı olamaz (MK. 19/1). Her Türk, Türkiye'de ikametgahının veya sonradan ikametgah edindiği yerin nüfus memurluğuna kendisini yazdırmaya ve bir nüfus cüzdanı almaya mecburdur (Nüfus Kanunu 4). Asli ikamet yerinin değiştirilmesi halinde yeni yerine yarış tarihinden başlayarak iki ay içinde aile kaydının yeni ikametgah ittihaz edilen yere getirilmesinin ilgili tarafından istenmesi zorunludur (Nüfus Kanunu 28).
Görüldüğü gibi nüfus kayıtları ikametgahın kanuni karinesidir. Bu karinenin aksi her türlü delil ile ispatlanabilir ise de davacı ikametgahını İstanbul Fatih'e naklettiğini kabule elverişli bir delil getirmemiştir. Davacının emekli olduktan sonra 5-6 yıldır burada oturmakta oluşu tek başına Fatihin ikametgah seçildiğini göstermez. Tarafların aile kayıtları Kayseri'dedir. Son birlikte oturdukları yer de Fatih değildir. Şu halde davalının süresinde ileriye sürdüğü yetki itirazının kabulü gerekirken reddi ile işin esasının incelenmesi ve boşanmaya karar verilmesi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ : Davalının temyiz itirazının bu sebeplerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 9.12.1991 tarihinde oybirliğiyle karar verildi