 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1990/552
K: 1990/5204
T: 16.10.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Fatih ile Belgin arasındaki çek iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hükmün temyizen tetkiki davacı tarafından istenilmekle, dosyadaki bütün kağıtlır okunup gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Dava, boşanmanın yan sonuçlarına fer'i hükümlerine ilişkin yapılan sözleşmenin anlaşmaların geçerliliği hakim onayına bağlıdır. Başka bir ifade ile hakimin ifadesinin varlığı sözleşmelerin geçerlilik şartıdır. Bu hükmün en önemli amacı boşanma davasının getirdiği maddi ve manevi baskılar nedeniyle bunalmış. bir anlamda sağlıklı düşünme yeteneğini kaybetmiş tarafı ve kuşkusuz çocukları diğer eşin baskısından bazen de aldatmacalarından korumak, kandırma ve ezilmeyi önlemek haksız çıkar sağlamayı engellemk ve taraf idarelerinin gerçekten serbest ve teki hakim, yukarıda özetlenen amaçlara uygun olmayan sözleşmelerin tamamını ya da bir bölümünü reddetme kesin yetkisine sahip bulunmaktadır. Getirtilen boşanma dosyası kapsamına göre, bu sözleşmenin hakimin onayına sunulmadığı ve boşanma davasında söz konusu edilmediği anlaşılmaktadır. Oysaki sözleşmelere geçerlilik tanıyan hakimin onaylı işleminin boşanma kararında yer alması ve kararın bir unsurunun oluşturması zorunlu ve kaçınılmazdır. Çünkü dairemizin 9.6.1987 tarihli ve 4148/5967 sayılı kararında da belirtildiği gibi yasa hükmünün amacı böyle bir sözleşme ile boşanmayı temin etmek yada kolaylaştırmak gibi bir düşünceyi önlemektir. Diğer taraftan onaylama hükmünün getirilmesi yoluylya aynı zamanda boşanma davasını inceliyen hakimin sadece sözleşmede yazılı sözlere bakarak değil duruşmadan edindiği izlenimini ve delillerin durumunu da gözeterek tarafların maksadını tesbit olanağı sağlanmıştır.
Öyle ise hakim onayına sunulmayan sözleşmenin mutlak geçersizliği nedeniyle isteğin gerektıren olayla ilgisi bulunmayan Borçlar Kanunun 65. maddesine dayanılarak yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.