 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E:1989/8179
K:1989/9002
T:06.11.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* ÖZET : Evlilik içinde doğan çocuğun nesebi koca tarafından reddedilmedikçe babalığa karar verilmesi olanaksızdır. Yabancıların nesep ilişkileri, doğum anında evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tabidir.
(2675 s. MÖUHK. m. 15, 16, 17)
Yesmin ile Sultan arasındaki babalık davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki davalı tarafından istenilmekle; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, 2.11.1987 tarihli küçük Jesmin'in babasının davalıların mirasçısı olduğunun hükme bağlanmasına ilişkindir.
Dosyadaki belgelerden doğuran annenin boşanmış olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği gibi, Türk hukukunda evlilik içinde doğan çocuğun nesebi koca tarafından reddedilmedikçe babalığa karar verilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanunun 15. maddesi hükmüne göre evlilik içi nesep ilişkileri doğum anında evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tabidir. Söz konusu Kanunun 16 ve 17. maddelerinde bu konuda uygulanacak hükümlerle ilgili gerekli açıklığı taşımaktadır. Öyle ise mahkemece yapılacak iş öncelikle doğuran ananın doğum tarihi itibariyle nesep hukuku açısından tabi olduğu milli hukuku araştırmak evli olup olmadığını belirlemek ve sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yönler gözönünde tutulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, duruşma için takdir olunan yüzbin lira vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, 6.11.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.