 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E:1999/417
K:1999/763
T:5.2.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
EMİRLERE UYMAMA
DAVAYA KATILMA
KARAR ÖZETİ : İddianamede eylem, 4081 sayılı Yasa kapsamında alınmış önleme ayrılık olarak gösterildiğine göre açılan davaya "katılma isteminin kabulü" doğrudur.
(765 s. TCK. m. 526)
(1412 s. CMUK. m. 365)
Yetkili mercilerce verilen emirlere riayetsizlikten sanık Şevketin yapılan yargılaması sonunda; CMUK.nun 7 ve 263. maddeleri uyarınca mahkemenin görevsizliğine dair (Altunhisar Sulh Ceza Mahkemesi)nden verilen 17.4.1998 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi mü dahil tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 25.1.1999 tarihli tebliğ namesiyle daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği düşünüldü.
Kamu düzenine karşı işlenen ve kabahat nevinden suç oluşturan eylemlere uygulama yeri bulan TCK.nun 526/1. maddesine göre açılan kamu davasına müdahale olanağı yoksa da iddianamede eylem 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun kapsamında alınmış önleme aykırılık olarak gösterilmiş olmasına, bu aykırılıkların yaptırımlarının da bu kanunda gösterilmesine, uygulanmanın da bu kanun kapsamında belirtilen yetkili merci tarafından yapılması gerekmesine binaen müdahale talebinin kabulünde isabetsizlik görülmeyerek yapılan incelemede,
Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükmün istem gibi (ONANMASINA), 5.2.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.