 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E. 1997/4974
K. 1997/4636
T. 4.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YASAK SAHADA HAYVAN OTLATMAK
YETKİLİ MERCİLERCE VERİLEN EMİRLERE AYKIRI DAVRANIŞ
ÇEVRE KANUNUNA AYKIRI DAVRANIŞ
KARAR ÖZETİ : 1- Erozyon ve çölleşmeyi önlemek için uygulanan proje dolayısıyla alınan koruma önlemlerine aykırılık, 2872 sayılı Yasanın 9. maddesinin 2 ve 3.fıkraları gereğince yapılan çalışmaya dayanması nedeniyle; yönetimin, eylemden zarar gördüğünü ileri sürme ve davaya katılma hakkı vardır.
2- 2872 sayılı Yasanın 1, 3 ve 9. maddeleri uyarınca, çevrenin korunması kapsamındaki önleme aykırılık oluşturan eylemin yaptırım uygulaması, 24. madde uyarınca idari mercie ait olduğundan, görevsizlik kararı verilmesi gerekir. TCK.nun 526/1.maddesinin uygulanma yeri yoktur.
(765s. TCK. m. 526/1)
(2872 s. Çevre K. m. 1, 3, 9/2-3, 20, 24)
Yasak sahada izinsiz olarak hayvan otlatmak suretiyle yetkili mercilerce verilen emirlere aykırı. hareketten sanık Levent'in yapılan yargılaması sonunda, mahkumiyetine dair, (Karapınar Sulh Ceza Mahkemesi)'nden verilen 16.7.1996 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müşteki İdare vekili tarafından dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 21.3.1997 tarihli tebliğnamesiyle Daireye gönderilmekle okundu:
Kamu düzenine ilişkin kabahatleri ve yetkili merciilerin madde kapsamında belirtilen unsurları taşıyan emirlerin yaptırımını oluşturan TCK.nun 526. maddesinde; doğrudan bu içerikteki eylemler dolayısıyle kamu davası açılması halinde kişilerin doğrudan ve CMUK.nun 365. maddesinin öngördüğü şekilde zarar gördüğü kabul edilemeyeceğinden, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün davaya katılma olanağı yok ise de, iddianamede eylem; Karapınar İlçesi'nde rüzgar erozyonunu önlemek ve çölleşen araziyi ıslah etmek için uygulanan proje dolayısıyle alınan koruma tedbirlerine aykırılık olarak gösterilmesi, bu nitelendirmenin 2872 sayılı Kanunun 9. maddesinin 2 ve 3. fıkraları gereğince yapılan çalışmaya da-yanması sebebiyle İdarenin bu Kanun kapsamındaki eylemden zarar gördüğünü ileri sürme hakkı olduğu cihetle müdahale isteminin reddine ilişkin karar yerinde görülmediğinden, müşteki İdare vekilinin hükmü temyize yetkisi bulunduğu belirlenerek yapılan incelemede:
1- Sanığa yükletilen eylemin niteliğine göre İdarenin müdahale isteminin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi,
2- Eylemin, 2872 sayılı Kanunun 1, 3 ve 9. maddeleri uyarınca çevrenin korunması kapsamındaki tedbire aykırılık oluşturması, Kanunun 20. maddesinde yaptırımın gösterilmesi ve uygulamanın 24. maddesi uyarınca idari merciie ait olması sebebiyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, eylemin niteliği itibariyle unsurları bulunmayan TCK.nun 526/1. maddesi ile hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, müşteki İdare vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden dolayı istem gibi (BOZULMASINA), 4.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.