 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E. 1997/10198
K. 1997/10567
T. 9.7.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
4077 SAYILI KANUNA AYKIRI DAVRANIŞ
LPG TÜP SATIŞ FİYATLARININ ASILMASI
LPG SATIŞ RUHSATI
KARAR ÖZETİ : Sanığın LPG satış fiyatlarını tüketicilerin görebilecekleri bir yere asmak ve sorulması halinde göstermek zorunluluğuna uymayarak, 4077 sayılı Yasanın 12. maddesi delaletiyle 25/1. maddesine aykırı; keza, belediyeden LPG satış ruhsatı almadan ticarethane açıp işletmesi eylemleri idari para cezası gerektirdiğinden görevsizlik kararı verilmesi gerekir.
(4077 s. TKK. m. 12, 25/1)
Yetkili mercilerce verilen emirlere ve 1593 sayılı Kanuna muhalefetten sanık Emine'nin yapılan yargılaması. sonunda, mahkumiyetine dair, (Şalpazarı Sulh Ceza Mahkemesi)'ndenverilen 26.3.1997 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 29.5.1997 tarihli tebliğnamesiyle Daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği düşünüldü:
Sanığın başka firmaya ait dolu LPG tüpünü ticarethanesinde bulundurması ve gayri sıhhi müessese ruhsatı olmadan faaliyet icra etmesi eylemleri ile ilgili cezai uygulamalarda bir usulsüzlük bulunmamış, dosya içeriğine göre sair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Sanığın LPG tüp satış fiyatlarını tüketicilerin görebilecekleri bir yere asmak ve tüketicilerce sorulması halinde göstermek mecburiyetine uymaması eylemi, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 12. maddesi delaletiyle aynı Kanunun 25/1. maddesi uyarınca idari para cezasını gerektirdiği cihetle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, duruşmaya devamla yazılı şekilde esasa dair hüküm tesisi,
2- Keza sanığın, belediyeden LPG satış ruhsatı almadan ticarethane açıp işletmesi eylemi, bu kurum mevzuatı içinde değerlendirilip, idari para cezası niteliğinde müeyyidenin uygulanması gerektiği nazara alınarak görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde esasa ilişkin hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 9.7.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.