 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E. 1994/944
K. 1994/3003
T. 12.4.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TEDBİRSİZLİK VE DİKKATSİZLİK NETİCESİ ÖLÜME
SEBEBİYET VERMEK
GAYRİKASDİ SUÇLARDA TÜRK CEZA KANUNUNUN 281.
MADDESİNİN UYGULANMAMASI
KARAR ÖZETİ : Alkollü olan sanık polis memurunun, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kuvvesine demirbaş olarak kayıtlı tabancasıyla etrafa gelişi güzel ateş etmesi sonucu, civardaki evde bulunan müteveffanın başından isabet alarak tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölümüne sebebiyet verdiği olayda, TCK.nun 455. maddesi ile tayin edilen ceza gayrikasdi suçlara şamil olmaması karşısında, aynı Yasanın 281. maddesi ile artırılamaz.
(765 s. TCK. m. 455, 281)
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesi ölüme sebebiyet vermekten sanık Mustafa'nın yapılan yargılaması sonunda, mahkumiyetine dair, (Bakırköy 6. AsliyeCeza Mahkemesi)nden verilen 20.9.1993 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 11.1.1994 tarihli tebliğnamesiyle Daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra, gereği düşünüldü:
Dosya içeriğine göre müdahil vekilinin yerinde görülmeyen sair itirazlarının reddine. Ancak;
Arkadaşı ile içki içen ve hadise anından 2 saat sonra yapılan muayenesi sonunda 1.75 promil derecesinde alkollü olduğu anlaşılan polis memuru sanığın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kuvvesine demirbaş olarak kayıtlı 9 mm. çapında Brovning tabanca ile gece kendi evinin önünde etrafa gelişi güzel ateş etmesi sonucu, o civarda evin üst katında bulunan müteveffanın başından isabet alması nedeniyle dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesi ölümüne sebebiyet vermiş ve bu oluşa uygun kabulle hüküm kurulmuş olması TCK. nun 281. maddesinde yer alan "cürüm işlemek" ibaresinin iradi ve kasti olarak ika edilen cürümlere taalluk etmesi gayrikasdi suçlara şamil olmaması karşısında taksirli cürümler için uygulanan aynı Kanunun 455. maddesi ile tayin edilen cezanın 281. madde ile artırılamayacağının nazara alınmaması,
Bozmayı gerektirmiş, müdahil vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 12.4.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.