 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E. 1993/5715
K. 1993/6673
T. 27.5.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARŞILIKLI HAKARET
CEZANIN ISKATI (DÜŞMESİ)
YARGILAMA GİDERİ
KARAR ÖZETİ CMUK.nun 410. maddesi gereğince, cezanın TCK. nun 485/2. maddesi uyarınca ıskatına (düşmesine) karar verilmesi, suç ve suçluluğu ortadan kaldırmayacağı gözetilerek yargılama giderinin sanığa yükletilmesi gerekir.
(765 s. TCK. m. 485/2)
(1412 s. CMUK. m. 410)
Hakaretten sanık İshak'ın yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetine ve tayin olunan cezanın hakaret karşılıklı olduğundan ıskatına ve 32.000 lira yargılama giderinin davacıdan tahsiline dair, (Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi)nden verilen 16.12.1992 tarihli hükmün Yargıtay'ca İncelenmesi davacı tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 6.5.1993 tarihli tebliğnamesiyle Daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra, gereği düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak:
CMUK.nun 410. maddesi gereğince, cezanın TCK.nun 485/2. maddesi uyarınca (düşmesine) ıskatına karar verilmesinin suç ve suçluluğu ortadan kaldırmayacağı gözetilerek yargılama giderinin sanığa yükletilmesi gerekirken, şahsi davacıdan alınmasına karar verilmesi yasaya aykırı görülmekle hükmün (BOZULMASINA), CMUK.nun 322. maddesinin verdiği imkanla bu aykırılığın giderilmesi mümkün bulunduğundan, (yargılama giderlerinin sanıktan alınmasına) denilmek suretiyle sair yönleri usul ve yasaya uygun olan hükmün istem gibi (DÜZELTİLEREK ONANMASINA), 27.5.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.