 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E. 1991/10834
K. 1991/11895
T. 20.11.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TEDBİRSİZLİK VE DİKKATSİZLİK
BAŞIBOŞ BIRAKILAN KÖPEK
TARAFINDAN ISIRILIP YARALANMAK
ÖZET Sanığın başıboş bıraktığı köpeği tarafından ısırılıp yaralanan mağdureye kuduz aşısı uygulandığı, 15. aşıdan sonra hastalanıp öldüğü anlaşılmaktadır.
Olayda, ölümün tıbbi yönden de sorumluluk yüklenmeyen, kuduz aşısının dünyevi sebeplerle husule getirdiği alerjik ansafalitten meydana geldiği belirtildiği cihetle sanığın sonucu öngörmesini ortadan kaldıran bu neden nazara alınarak sonucundan sorumlu tutulmayıp, ancak özensizliğinden kaynaklanan köpeğinin saldırı ve ısırmasıyla ölende oluşan yaralamadan ötürü TCK.nun 459. maddesi çerçevesinde sorumluluğu değerlendirilmelidir.
Bu nedenle, ölende köpeği tarafından meydana getirilen yaranın kaç gün iş ve gücünden alıkoyacağı ve diğer yaralama özellikleri sağlıklı şekilde saptanıp sonucuna göre sanığın hukuki' durumunun takdir ve tayini gerekir.
(765 s. TCK. m. 459)
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermekten sanık Fevzi'nin yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetine dair, (Ordu/Ulubeyi AsliyeCeza Mahkemesi)nden verilen 7.3.1991 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 24.10.1991 tarihli tebliğ namesiyle Daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği düşünüldü:
Kabul ve uygulamaya göre, TCK.nun 455. maddesinin 1. fıkrası uyarınca tayin olunan 1000 lira ağır para cezasının, suç tarihi ve 3506 sayılı Kanunla Ek 1. maddesi uyarınca 60 misli artırılarak 60.000 lira olarak hesaplanması gerekirken, noksan tayini aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni sayılmamıştır.
Ancak:
Sanığın başı boş bıraktığı köpeği tarafından ısırılıp yaralanan mağdureye kuduz aşısı uygulandığı, 15. aşıdan sonra hastalandığı ve öldüğü, Adli Tıp Kurumu 5. ihtisas Kumlu raporunda; (ölümün köpek ısırmasını takiben tatbik edilen kuduz aşısının bünyevi sebeplerle husule getirdiği allerjik ansafalit sonucu gelişen dolaşım ve solunum yetersizliğinden) kaynaklandığının, kuduz aşısına ve aşının tatbik şekline aflı kabil kusur bulunmadığının bildirildiği, keza; Yüksek Sağlık Şurası raporunda, (Kuduz aşıları neticesinde bazen bu tip ansafalit komplikasyon olarak meydana gelebilmektedir. Bu komplikasyonlar nedeniyle aşıyı yapan kimseyi kusurlu bulmak mümkün değildir) denildiği görülmekte, bu suretle ölümün, yapılan kuduz aşısının neden olduğu ve dünyevi sebeplere dayanan alerjik ansafalitten kaynaklandığı anlaşılmaktadır.
TCK.nun 455. maddesinde düzenlenen ölüme sebebiyet suçunda sanığın sorumluluğu için, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sayılan hareket ile ölüm arasında bir bütünlük olması aranacağından, sanığın sonucu öngörmesini ortadan kaldıracak bir sebebin sonradan ortaya çıkması halinde eylem ile ölüm arasındaki uygun sebebiyet bağı kesileceğinden bu sonuçtan sanığı sorumlu tutmak gerekir.
Olayda, ölümün tıbbi yönden de sorumluluk yüklenemeyen, kuduz aşısının dünyevi sebeplerle husule getirdiği alerjik ansafalitten meydana geldiği belirtildiği cihetle sanığın sonucu öngörmesini ortadan kaldıran bu neden nazara alınarak ölüm sonucundan sorumlu tutulmayıp, ancak özensizliğinden kaynaklanan köpeğinin saldırı ve ısırmasıyla ölende oluşan yaralanmadan ötürü TCK.nun 459. maddesi çerçevesinde sorumluluğu değerlendirilmelidir.
Bu nedenle, ölende köpeği tarafından meydana getirilen yaranın kaç gün iş ve gücünden alıkoyacağı ve diğer yaralanma özellikleri sağlıklı şekilde saptanıp sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi,
Bozmayı gerektirmiş, sanık vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı (BOZULMASINA), 20.11.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.