 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E:1990/9137
K:1990/9670
T:01.10.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* TEDBİRSİZLİK VE DİKKATSİZLİK SONUCU YARALAMAYA NEDEN OLMAK
ÖZET:1580 sayılı Belediye Kanunu kapsamında bulunan İzmir Belediye Otobüs İşletmesi'nde görevli sanığın, görevi gereği sevk ve idaresindeki otobüsle tedbirsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet vermek eyleminde, Memurin Muhakematı Kanununa göre işlem yapılması gerekir.
(1580 s. Belediye K. m. 102)
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesi yaralamaya sebebiyet vermekten sanık Mevlüt'ün yapılan yargılaması sonunda; beraatine dair, (İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 13.3.1990 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 6.9.1990 tarihli tebliğnamesiyle daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği düşünüldü:
İzmir Belediye Otobüs İşletmesi (Eshot)'nin, 4483 sayılı Kanuna göre oluşturulduğu, sözkonusu Kanunun 5. maddesinde; (... muvakkat idare uhdesinde bulundurduğu bütün tesisatı, emval ve saireyi bütün hal ve vecibeleriyle birlikte 1.1.1945 tarihinde İzmir Belediyesi'ne devreder.... İzmir Belediyesi bu hizmete ait işleri, bu kabil müesseseler için umumi bir işletme kanunu çıkıncaya kadar mülhak bütçeli bir müessese halinde idare eder...) hükmünün yer aldığı, personel rejimi ile ilgili bir düzenleme içermediği ve hükümde sözü edilen İşletme Kanununun da çıkmadığının anlaşıldığı, bu nedenle de memur ve hizmetlilerinin 1580 sayılı Belediye Kanunu kapsamında ve dolayısıyla görevleriyle ilgili suçlardan ötürü de aynı Kanunun 102. maddesi gereğince Memurin Muhakematı Hakkında Kanuna tabi bulunacağı cihetle görevi gereği sevk ve idaresindeki otobüsle tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verdiği ileri sürülen sanık hakkında Memurin Muhakematı Hakkında Kanun uyarınca işlem yapılmak üzere dosyanın ilgili merciine tevdiine karar verilmesi gerekirken, duruşmaya devamla yazılı biçimde esasa ilişkin hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, müdahil vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepden dolayı istem gibi BOZULMASINA, 1.10.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.