 |
T.C
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/9177
K: 2003/10854
T: 25.12.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- LİMİTED ŞİRKETİN MÜNFESİH OLMASI
- TARAF TEŞKİLİ
ÖZET: Mahkemece yapılacak iş; davalı Y. İnşaat ve Turistik Tesisleri Limited Şirketi'nin, Ticaret Sicilinden terkin edilip edilmediği araştırılarak, terkin edilmiş ise, taraf ehliyetini kaybeden şirketin ortaklarına tebligat yapılmak suretiyle taraf teşkilinin sağlanması ve oluşacak duruma göre tüm deliller değerlendirilerek sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
6762 s. TTK/240-242
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 17.10.1980-1.1.1985 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava, davacının davalı işverene ait işyerinde hizmet akdüle çalıştığının tesbitine ilişkindir.
Mahkemece yazılı şekilde, davacının çalışmalarının tesbitine karar verilmiş ise de; ekli İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu'nun 11.3.2002 gün ve 27788 sayılı yazıları ile davalı işveren limited şirketin 3.6.1998/4366 sayılı Yasa gereği 1.1.1999 tarihinde münfesih olduğu bildirilmiştir. Bu durumda TTK'nun 242-240 maddeleri gereğince, davalının tüzel kişiliği ve taraf ehliyetinin bulunup bulunmadığı kısaca, davalı şirketin ticaret sicilinden silinip silinmediği araştırılmadan sonuca gidilmesi yerinde değildir.
Mahkemece yapılacak iş; davalı,Y. İnşaat ve Turistik Tesisleri Limited Şirketi'nin, Ticaret Sicilinden terkin edilip edilmediği araştırılarak, terkin edilmiş ise, taraf ehliyetini kaybeden şirketin ortaklarına tebligat yapılmak suretiyle taraf teşkilinin sağlanması ve oluşacak duruma göre tüm deliller değerlendirilerek sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.12.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.