 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E: 2003/8694
K: 2003/10381
T: 16.12.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İSTİHKAK İDDİASININ REDDİ
- MÜLKİYET KARİNESİ
- İSPAT YÜKÜ
İçtihat Özeti: Dava konusu eveşyaları, davalı üçüncii kişi huzurunda ve adresinde haczedilmiş olmakla, mülkiyet karinesi davalı 3. kişi yararına olup, davacı alacaklı karinenin aksini kesin ve güçlü delillerle kanıtlamakla yükümlüdür. Bu ilkeler doğrultusunda Mercice, borçlu adresi ve birlikte oturma olgusu araştırılmalı sonucuna göre bir karar verilmelidir.
(2004 s. İİK. m. 99)
Mahalli mahkemesinden verilen kararın temyizen tetkiki davalılar ve killeri tarafından istenmiş, merciice ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Uyuşmazlık, İİK.nun 99. maddesine dayalı olarak ve alacaklı tarafından. üçuncü kişinin istihkak iddiasının reddi istemiyle açılan istihkak davasına ilişkindir.
Dava konusu eveşyaları; davalı 3. kişi huzurunda ve adresinde. haczedilmiştir. Mülkiyet karinesi davalı 3. kişi yararınadır. Davacı alacaklı karınenin aksini kesin ve güçlu delille ispatla yükümlüdür.
Alacaklı; borçlunun borç kaynağı sözleşmede ve sevk irsaliyesinde davalı 3. kişi eşinin adresini kullandığını belirtmekte; buna dayanarak borçlu ve eşinin boşanmaya rağmen 'birlikte oturduklarıııı ileri sürmektedir.
Merciice,yapılan zabıtaaraştırmasında; borçlunun haciz adresinde öturmadığına ilişkin saptamanın; davalı 3. kişinin beyanına göre belirlendiği anlaşılmaktadır. Oysa resen yapılan böyle/bir araştırmanın; dava tarafları dışında; yansız kişilerin ve muhtar kayıtları gibi belgelerdeki bilgilere göre belirlenmesi gerekir.
Bu nedenlerle; Merciice belirtilen şekilde borçlu adresi ve birlikte oturma olgusu araştırılarak oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 16.12.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.