 |
T.C
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/8480
K: 2003/9064
T: 10.11.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ
- İŞ KAZASI
İçtihat Özeti: Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinden alınan 14.10.2002 günlü bilirkişi raporunda, olayın trafik yönü incelenerek, davacılar ile sürücü Zeki kusurlu olduğu belirtilmiştir. Oysa hükme dayanak alman bilirkişi raporunda bilirkişiler İş Kanununun 77. maddesinin öngördüğü koşulları gözönünde tutarak ve özellikle işyerinin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususları ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranını hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde, saptamadıkları anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, kusur raporunun, İş Kanununun 77. maddesinin öngördüğü koşulları içerdiği, giderek hükme dayanak alınacak nitelikte olduğu söylenemez.
4857 s. IşK/77
Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılardan Özceyhan Nak.Ltd.Şti. vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi M.Altan Çeliker tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Zararlandıncı olaya maruz kalan davacı işçiler olay günü iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünü kısmen yitirmişlerdir.
İnsan yaşamının kutsallığı çevresinde işveren, işyerinde işçilerin sağlığını ve işgüvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartlan sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlü olduğu İş Kanununun 77. maddesinin açık buyruğudur.
Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinden alınan 14.10.2002 günlü bilirkişi raporunda, olayın trafik yönü incelenerek, davacılar ile sürücü Zeki kusurlu olduğu belirtilmiştir.
Oysa hükme dayanak alınan bilirkişi raporunda bilirkişiler iş kanununun 77. maddesinin öngördüğü koşulları gözönünde tutarak ve özellikle işyerinin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı , hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususları ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranını hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde, saptamadıkları anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, kusur raporunun iş kanunun 77. maddesinin ön gördüğü koşulları içerdiği, giderek hükme dayanak alınacak nitelikte olduğu söylenemez.
Mahkemece yapılacak iş; işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında uzman bilir kişilere konu yeniden yukarıda açıklandığı içinde inceletmek, verilen rapor dosyadaki bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirelerek ve sonuca göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın ve özellikle 77. maddenin ön gördüğü koşulları içermeyen kusur raporunu hükme dayanak almak suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Davalı ö.şirketi vekilinin bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine , 10.11.2003 gününde oy birliğiyle karar verildi.