 |
T.C
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/8428
K: 2003/9963
T: 08.12.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- PEŞİN SERMAYE DEĞERİ
- İŞ KAZASI
İçtihat Özeti: Yapılacak iş, 4447 sayılı Yasanın Ek 38. maddesi gereğince hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan verilere göre hesaplanan peşin sermaye değerleri kurumdan sorulmak ve bildirilen miktar hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan veriler nazara alınarak hesaplanan tazminatlardan indirilmek ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
4447 s. K/Ek.38
Davacılar murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Mesut Balcı tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalının aşağıdaki bendlerin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Dosya içerisindeki belgelere göre davacı çocuklardan Metin'in 19.3.2000 tarihine kadar iş kazası ölüm sigorta kolundan gelir aldığı ve bu tarihte gelirinin kesildiği anlaşılmaktadır. Murisin desteğinden çıktığı anlaşılmış olmasına karşın bu davacı yönünden 25 yaşna kadar (6 yıl) zarar hesabı yapılması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
3-Dava, nitelikçe Sosyal Sigortalar Kurumunca karşılanmayan zararın giderilmesi istemine ilişkindir. Bu bakımdan, mükerrer ödemeyi ve haksız zenginleşmeyi önlemek için, 4447 sayılı Yasanın ek 38. maddesi gereğince hesaplanan ve hak sahiplerine bağlanan gelirdeki artışların Kurumdan sorulmak sureti ile tazminatlardan indirilmesi gerektiği açıktır. Oysa, açıklanan doğrultuda işlem yapılmaksızın (2003/ocak ayı) Tüfe değerinin tazminatlardan indirildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Yapılacak iş, 4447 sayılı Yasanın Ek 38. maddesi gereğince hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan verilere göre hesaplanan peşin sermaye değerleri Kurumdan sorulmak ve bildirilen miktar hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan veriler nazara alınarak hesaplanan tazminatlardan indirilmek ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 8.12.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.