 |
T.C
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/5188
K: 2003/5877
T: 19.06.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İçtihat Özeti: Davacı ile davalının kardeş oldukları göz önünde tutulduğunda, işverenin çalıştırdığı kardeşini Sosyal Güvenlik hakkından yoksun bırakması hayatın olağan akışına aykırıdır.
506 s. SSK/79
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 2.7.1983-16.9.1983 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Demet Kurtuluş tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davacı davalıya ait işyerinde 2.7.1983 - 16.9.1983 tarihleri arasında çalıştığının ve hizmet başlangıç tarihinin 2.7.1983 tarihi olduğunun tespitini istemiştir.
Mahkemece davacının 2.7.1983 tarihinde (1) gün çalıştığının tespitine karar verilmiş ise de bu sonuç dosya içeriğine usul ve Yasa'ya uygun bulunmamaktadır.
Dosya içerisinde bulunan davacı ile ilgili işe giriş bildirgesinin incelenmesinde; Giriş bildirgesinin Kurum'a vürud tarihi ve numarasının bulunmadığı gibi, sigortalının imzası bölümü ile işverenin imzası mühür ve kaşesi bölümlerinde tarih bulunmamaktadır. Ayrıca sigorta sicil no'su ile nüfus bilgilerini içeren kısımlarının üzerlerinin çizildiği görülmektedir.
Davacı ile işveren durumunda olan H.Ü.nün kardeş oldukları dinlenen tanıkların ifadelerinden anlaşılmaktadır. Davacı ile davalının kardeş oldukları göz önünde tutulduğun da, işverenin çalıştırdığı kardeşini Sosyal Güvenlik hakkından yoksun bırakması hayatın olağan akışına aykırıdır. Dinlenen tanıklar bordro tanıkları olmadıkları gibi 20 yıl gibi uzun bir süre öncesine ait bilgileri hafızlarında tutmaları da yaşam deneyimlerine uygun düşmez. Bu nedenlerle tanıklarını ifadeleri inandırıcı bulunmamaktadır. Davanın reddi gerekirdi.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve Yasa'ya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 19.6.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.