 |
T.C
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/11934
K: 2004/6084
T: 22.06.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, iş kazası sonucu malüyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi davacı ile davalılardan Gıda San. Tic. Ltd. Şti. vekilince istenilmesi ve duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 9.3.2004 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı vek. Av.M.Metin Sezgin ile davalılardan Penguen Gıda San. A.Ş. vekili Deniz Övünç ve Gıda San. Genel Hiz. Tic. Ltd. Şti. Vek.Av. İsmail Metin geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan Avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan günde Tetkik Hakimi B.Mustafa Şimşek tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği konuşulup düşünüldü, ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalı Gıda San. Ve Genel Hizmetler Tic. Ltd. Şti'nin temyizinin kapsamına, temyiz nedenlerine göre temyizde hukuki yaran bulunmadığı anlaşılmakla temyiz talebinin reddine.
2-Davacmm temyizine gelince; zararlandmcı sigorta olayına maruz kalan işçinin olay günü Salih Azman idaresindeki 16 K 3068 plakalı servis aracıyla işe giderken içinde bulunduğu araçla karşı yönden gelen Abdurrahman Yıldız idaresindeki 10 PD 654 plakalı kamyonun çarpışması ile meydana gelen trafik iş kazası sonucu yaralandığı, dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden açıkça anlaşılmaktadır.
İnsan yaşamının kutsallığı çevresinde işverenin işyerinde, işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekeni yapmak, bu husustaki şartlan sağlamak ve araçlan bulundurmakla yükümlü olduğu İş Kanunun 77.maddesinin açık buyruğudur. Mahkemece davanın niteliği göz önünde tutularak kusurun aidiyeti ve oranlanmn belirlenmesi gerekirken, ceza yargılaması sırasında düzenlenen ve olayı sadece trafik kazası yönüyle değerlendiren raporla yetinildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Oysa, hükme dayanak alman bilirkişi raporunda; bilirkişiler, İş Kanununun 77.maddesinin öngördüğü koşullan gözönünde tutarak ve özellikle işyerinin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alman önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde, saptamadıkları anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, kusur raporunun, İş Kanununun 77.maddesinin öngördüğü koşulları içerdiği giderek hükme dayanak alınacak nitelikte olduğu söylenemez.
Mahkemece yapılacak iş; işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında uzman bilirkişilere konuyu yeniden yukarıda açıklandığı biçimde inceletmek, verilen rapor dosyadaki bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirilerek ve sonuca göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın ve özellikle,inandıncı güç ve nitelikte olmayan. 77.maddenin öngördüğü koşullan içermeyen kusur raporunu hükme dayanak almak suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykın olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazlan kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Hükmün yukanda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, davacı yaranna takdir edilen 375.000.000 lira duruşma Avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 22.6.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.