 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E:2001/976
K:2001/1698
T:01.03.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY KARARI
Davacılar, murisi Recep E...'nin iş kazası sonucu öldüğünün ve iş kazası olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Sultan K... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
Davacılar murisinin bir iş kazası sonucu öldüğü ve olayın iş kazasının olduğunun tesbitine karar verilmiş ise de bu sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır.
Gerçekten, dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, sigorta müfettişinin tutanak ve eklerinden ayrıca kesinleşen Ceza dosyası içeriğinden anlaşıldığına göre davacılar murisinin davalı Selahattin'e ait evin taş dış kaplama işinin yapımı konusunda anlaşmak istedikleri ancak fiatı konusunda sonuca ulaşabilmek için binanın dış cephesinin ölçüm işinin yapımı gerektiği ve bu ölçüm sırasında davacılar murisinin binanın yakınından geçmekte olan yüksek gerilim hattına temas ederek yaşamını yitirdiği anlaşılmaktadır.
Şu duruma göre; tarafların bir istisna akdine hazırlık olmak üzere ölçüm sırasında olayın meydana geldiği ve taraflar arasında henüz iş akdine yönelik bir işlem bulunmadığı belli olmaktadır. İş akdinden söz edilebilmek için taraflar arasında işçi işveren ilişkisinin oluşması koşuldur. İş akdinin unsurları ise bağımlılık ve zaman unsuruna göre belirlenir. Bağımlılıktan amaç işçinin işveren emir ve buyruğuna girmesi ve çalışmasını işverenin talimatı üzerine yürütmesidir. Zaman unsuru ise de bu çalışmanın günlük belli periyotlar içerisinde ceryan etmesidir. Dava konusu olayda böyle bir hukuksal ilişki oluşmamıştır ve olay istisna akdine hazırlık aşamasındadır. Şu duruma göre dava konusu zararlandırıcı olayın iş kazası olmadığı ve davanın iş mahkemesinde de görülmeyeceği gözetilmeksizin sonuca gidilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalı TEDAŞ ile Sadettin Ü...'ye iadesine, 1.3.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.