 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E:2001/4481
K:2001/4622
T:11.06.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY KARARI
Davacı davalı Nihat Ç...'ın iş kazası neticesinde iş gücü kaybına uğramadığının dolayısıyla maluliyet oranının sıfır olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin hukuki yarar yokluğu nedeniyle reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Sultan K... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
Taraflar arası uyuşmazlık davalı sigortalının çalışma gücü kayıp oranının %9 olmayıp %0'a indiğinin tesbitine ilişkindir. Mahkeme bu yönde inceleme yapmadan usulü bir takım nedenlerle istemi reddetmişse de bu sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır.
Gerçekten davacı işverenin çalıştırmış olduğu sigortalının beden gücüne ilişkin Kurum tarafından verilen raporlara her zaman için itiraz hakkı bulunduğu gibi, sigortalı tarafından aleyhine açılacak tazminat davaları yönünden bu yönün kesin biçimde ortaya çıkarılmasında açıkça hukuki yarar bulunmaktadır. Nitekim 506 sayılı Yasanın 109 maddesinde bu yönde açık düzenleme yapılmış ve ayrıca sözü edilen Yasanın 25.maddesinde kurum tarafından dahi bu orana yönelik inceleme ve kontrollerin yapılabileceği öngörülmüştür.
Dava konusu olayda davalı sigortalının kurum sağlık tesislerinde yapılan kontrollerde beden gücü kayıp oranının ortadan kalktığı dosya içerisindeki Ankara 3. İş mahkemesinin 1999/1476 esas sayılı dava dosyasından anlaşılmaktadır. Mahkemenin belirtilen belgeleri dikkate alarak ve gereğinde davalı işçi tarafından işveren aleyhine açılan tazminat dosyasıyla bu dosyayı birleştirmek suretiyle delilleri toplayıp sonuca gitmek gerekirken aksine hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacı işverenin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.6.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.