 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E: 2001/3900
K: 2001/5104
T: 6.6.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ÖDEME EMRİNİN İPTALİ
- SİGORTA PRİMLERİNİN TAHAKKUK VE TEDİYESİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ KAMU GÖREVLİLERİ İLE BİRLİKTE SORUMLULUKLARI
Karar özeti: Sigorta primlerini haklı neden olmaksızın süresi içinde tahakkuk ve tediye etmeyen kamu kurum ve kuruluşları, tahakkuk ve tediye ile görevli mesul muhasip, sayman ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Yasanın bu kuralına paralel yönetmelik gereğince, okul müdürleri de, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte, çıraklık eğitimi süresince çırakların sigorta primlerinin tahakkuk ve tediyesinden birlikte sorumludurlar.
(506 s. SSK. m. 80/11)
Davacı, kurum tarafından gönderilen 23.2.2000 tarih ve 496 takip sayılı ödeme emrinin iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle davanın kabulüne ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi davalı vekilince istenilmesi üzerine dosya incelendi tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği konuşulup düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasanın 80/11. maddesine göre, sigorta primlerini haklı sebep olmaksızın süresi içinde tahakkuk ve tediye etmeyen Kumu Kurum ve Kuruluşlarının Tahakkuk ve Tediye ile görevli Kamu görevlileri mesul muhasip, sayman işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Dava konusu olay Çıraklık Eğitim Merkezinde eğitilen çıraklara ilişkindir. Belirtilen çırakların eğitim süresince Sosyal Sigortalar Kurumu yönünden nasıl değerlendirilecekleri, tescil prim belgeleri ile ilgili işlemler 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununun 25. maddesinin uygulanmasını temin etmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığının 29 Ocak 1987 günlü 19356 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikte gösterilmiş ve yukarda sözü edilen maddeye paralellik sağlayan düzenlemeler
yapılmıştır. Sözü edilen yönetmeliğin 12. ve 13. maddeleri 506 sayılı Yasanın 80. maddesine paralel şekilde, okul müdürleri ile Bakanlığın primlerin tahakkuk ve ödenmesinden açıkça görevli ve sorumlu olduğunu kabul etmiştir. Dava konusu olayda, kabul edilebilen haklı bir nedenin de varlığı kanıtlanamamıştır. Kaldı ki, haklı nedenlerden amaç; doğal afetler, yangın vs. gibi nedenlerle, Devlet hayatında beklenmeyen krizler, tüm ödemelerin yapılmamasının imkansız olması gibi durumlardır. Olayda bu tür bir haklı neden de bulunmamaktadır. Şu duruma göre, primlerin ödenmesinden davacı Milli Eğitim Bakanlığı ile okul yöneticisi sorumlu bulunduğundan davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), davalı yararına takdir edilen 97.500.000 lira duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, 8.8.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.