 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
Esas no: 2000/7751
Karar no: 2000/7593
T:6.11.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- PRİM BORCUNUN KALDIRILMASI
- YASADAKİ PROSEDÜRE UYULMAKSIZIN DAVA AÇILMASI
Karar Özeti: Sigortalılara ait olup, yasa gereğince Kuruma verilmesi gereken belgelerin süresinde verilmemesi nedeniyle, tahakkuk ettirilen primlerin iptali için öncelikle işverenin kurum ünitesine başvurması reddi halinde itiraz komisyonu aleyhine dava yoluna gidilmesi gerekir.
Dava, itiraz süresi içinde açıldığından, esastan reddedilmiyerek, incelenmesi için kurum ünitesine gönderilmelidir.
(506 s. SSK. m. 79/5, 6)
Davacı haksız ve mesnetsiz olarak tahakkuk ettirilen prim borcunun kaldırılmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, kabulüne karar vermiştir. Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava nitelikçe fiilen veya kayden çalıştığı tesbit edilen sigortalılara ait olup bu kanun uyarınca kuruma verilmesi gereken belgelerin bir aylık süre içinden verilmemesi nedeniyle resen tahakkuk ettirilen primlerin iptali istemine ilişkindir. Bu yönüyle davanın yasal dayanağı belirgin olarak 506 sayılı Yasanın 79/5, 6 maddesidir. Anılan maddenin (6) bendinde; işverenin tebliği edilen prim borcuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgili kurum ünitesine itiraz edilebileceği, itirazın reddi halinde, işverenin kararın tebliği, tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili mahkemeye başvurabileceği hükmü öngörülmüştür.
Somut olayda, prim borcunun davacıya 6.1.2000 tarihinde tebliğ edildiği işverenin kurum ünitesine itiraz etmeksizin 4.2.2000 tarihinde dava açtığı, dosyadaki bilgi ve belgelerden açıkça anlaşılmaktadır. Başka bir anlatımla davacının yukarıda sözü geçen maddede öngörülen prosedüre uymadığı, giderek kurum ünitesine itiraz etmeksizin doğrudan mahkemeye başvurduğu, açık-seçiktir. Hal böyle olunca ve özellikle kurum ünitesi itiraz komisyonu kararının iptaline yönelik bir davanın açılmadığı ortadadır.
Öte yandan, bu tür uyuşmazlıkların iş mahkemesinde çözümlenmesi için Sosyal Sigortalar Kanununun 79/5 ve 6 fıkraların öngördüğü prosedürün işletilmesinden sonra süresinde dava açılması durumunda sözkonusudur.
Yapılacak iş; dava, prim borcunun davacıya tebliğinden itibaren, kurum ünitesine yapılacak itiraz süresinde açılmış olduğundan dava, esastan reddedilmemeli, kurum ünitesine gönderilmesine karar verilmelidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 6.11.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.