 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E:2000/1043
K:2000/894
T:10.02.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY İLAMI
Davacı, meslek hastalığı sonucu malüliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi B.Murat Ş... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
KARAR
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Kaçınılmazlığın ve işverenin kusurunu hesaplayan 20.09.1999 tarihli raporda belirtilen 19.82.x10/30= formülü sonucunda çıkan rakam 3.27 olmayıp (6.6) dır. Bu yanlış hesaplama işverenin kusur oranını ve kaçınılmazlık miktarını doğrudan etkilediği ortadadır.
3-Sigortalının 01.04.1999 tarihinde emekli olduğu ve anılan tarihte 43 yaşında bulunduğu anlaşıldığından 55 yaşa kadar geçen aktif dönem hesabının asgari ücret üzerinden yapılması gerekirken işyerinde aldığı ücret üzerinden yapılmış olması da isabetsizdir.
4-Öte yandan, sigortalıda oluşan sürekli işgöremezlik oranı, sigortalıya peşin sermaye değeri ile tazminatın miktarını doğrudan etkilediği ise söz götürmez. Somut olayda, davacıda mevcut sürekli işgöremezlik oranının Ankara Meslek Hastanesinin 02.02.1999 gün ve 1999/38 sayılı yazılarında 2 yıl sonra kontrol edileceği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, sigortalıya bağlanacak gelir ve hükmedilecek tazminatın miktarını doğrudan etkilemesi nedeniyle, işçide oluşan meslekte kazanma güç kayıp oranının hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeksizin saptanması gerektiği açık-seçiktir. Bu nedenle sigortalıda oluşan meslekte kazanma güç kayıp oranının değişip değişmediği yöntemince araştırılmaması doğru değildir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönüne alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlerden davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz edenlerden davalıya yükletilmesine, 10.02.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.