 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E:1999/9447
K:2000/1661
T:29.02.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY İLAMI
Davacı, işkazası sonucu malüliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen 12.229.946.022 liranın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi davalılar vekilince istenilmesi ve duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 29.02.2000 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalılar vekili Avukat Ayhan Y... ile karşı taraf vekili Ramazan D... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan Avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek aynı gün Tetkik Hakimi Filiz E... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği konuşulup düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Dava, nitelikçe Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından karşılanmayan zararın giderilmesi istemine ilişkindir. Bu nedenle, bu tür uyuşmazlıklarda öncelikle zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası niteliğinde olup olmadığı, sigortalının meslekte kazanma güç kayıp oranı ve bu orana göre, kurum tarafından bağlanan peşin sermaye değerinin, hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeksizin araştırılıp, saptanması gerektiği söz götürmez. Olay mahkemece malüliyet oranının tespiti yönünde 506 Sayılı Yasanın 109.maddesinin öngördüğü prosedür işletilmeden sonuca gidildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Mahkemece yapılacak iş, davacının arızası ile ilgili bilgi ve belgeler Sosyal Sigortalar Kurumunun 109.maddesinin öngördüğü prosedür çevresinde Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna hasta ile birlikte göndermek ve bu kurulun belirleyeceği sürekli iş göremezlik oranına itiraz edilmesi halinde Tıp Fakültesi Konseyine giderek Adli Tıp Meclisinden görüş almak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
3-Kabule göre de sigortalıya SSK tarafından yapılan tahsislerin hesaplanan tazminattan düşülmemesi de isabetsizdir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın, özellikle 506 Sayılı Yasanın 109.maddesinde öngörülen prosedür işletilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, davalılar yararına takdir edilen 65.000.000 lira duruşma Avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 29.02.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.