 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E : 1999/6580
K : 1999/6444
T : 04.10.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- SİGORTALILIK SÜRESİNE HER TAM YIL İÇİN İTİBARİ HİZMET SÜRESİNİN EKLENMESİ
Koşulları :1- Sigortalı basım işyerinde çalışmalı.
2- 506 sayılı yasası Ek/II bendindeki işlerden birini yapmalı.
3- Olumsuz çalışma koşullarından etkilenmeli.
Davacı, davalılardan işveren nezdinde 1982-1997 yılları arasındaki çalışmalarının 2098 sayılı Yasa kapsamında olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Asuman Celkan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
Dava, sigortalılık süresine işin niteliği nazara alınarak her tam yıl için Yasanın belirlediği itibari hizmet süresinin eklenmedi istemine ilişkindir. Bu yönüyle davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasanın Ek 5/II maddesidir. Anılan maddeye göre, sigortalıların itibari hizmetten yararlanması için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur. Yasanın öngördüğü biririci Koşul sigortalının Basım işyerinde çalışması, ikinci koşul ise; II, bendin (a, b, c, d, e, f) alt bendlerinde belirtilen işleri yapmasıdır. Başka bir anlatımla II. bendin alt bendlerinde belirtilen işleri yaparken fiziksel dış etkenlerin ve olumsuz çalışma koşullarının da olay da ayrıca gerçekleşmesi koşuldur. Bu yönün ise davacının işyerinde yaptığı işin öncelikle saptanması ile belirleneceği" "yönü söz götürmez. Oysa Mahkemece açıklanan doğrultuda bir saptama yapılmaksızın sonuç; ulaşıldığı ortadadır . Bundan başka, yukarıda sözü geçen ek maddenin alt bentlerindeki koşulların varlığını saptamak içinde kimya, tıp ve iş güvenliği dalında uzman bilirkişilerin görüşlerine başvurulmasında da yasal zorunluluk olduğu ortadadır.
Yapılacak iş davacı ile ilgili şahsi sicil dosyası işyerinden getirtilmek suretiyle davacının yaptığı iş hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeksizin belirlenmek, buna göre bilirkişi düşüncesine başvurulma ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 04.10.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.