 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E : 1999/5695
K : 1999/6312
T : 30.09.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MURİSİN İŞKAZASI SONUCU ÖLÜMÜNDEN DOĞAN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
ÖZET : Murisin söz konusu işi yapmakla görevlendirilip görevlendirilmediği, kusurun aidiyeti ve oranları belirlendikten sonra karar verilmelidir. Olayın oluşu ve maddi olguların tespiti yönünden raporları da açık çelişki olup, bu çelişkinin kusur aidiyetini ve oranlarını doğrudan etkilemesi durumunda çelişkinin giderilmesi gerekir.
Davacılar, murisinin işkazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi B.Mustafa Şimşek tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar
okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
l - Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davacının tüm davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Zararlandırıcı sigorta olayına maruz kalan işçinin olay günü arızalı sokak lambasını ve armatürlerini değiştirmek için görevlendirildiği, işçinin anılan görevini yaptıktan sonra, trafonun onarım ve bakımını yaptığı sırada zararlandırıcı sigorta olayına uğradığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Oysa, hükmü dayanak alınan kusur raporunda; bilirkişiler davacı miras bırakanının, trafonun bakım ve onarımı için görevlendirildiğini . kabul edilerek kusurun aidiyet ve oranları belirtmişlerdir. öte yandan 29.11.1994 gün 130 sayılı İş Müfettiş raporundada, sigortalının trafonun bakım, ve onarımı için görevlendirilmediği nazara alınarak kusurun aidiyeti ve oranları saptanmıştır. Hal böyle olunca. olayın oluşu ile ilgili maddi olguların tesbiti yönünden açık çelişki olduğu ve bu çelişkinin kusurun aidiyeti ve oranlarını doğrudan etkilediği ise söz götürmez.
Yapılacak iş; zararlandırıcı sigorta olayının oluşu ile-ilgili tüm bilgi ve belgeler hiçbir kuşku ve duraksamaya
yer vermeyecek şekilde toplanmak ve özellikle, davacı miras bırakanın, olay günü işveren tarafından trafonun bakım ve onarımı ile ilgili olarak görevlendirilmediği saptanmak ve bu saptanmadan sonra yeniden uzman bilirkişiler aracılığı ile kusurun aidiyeti ve oranları mevcut raporlar arasındaki aykırılıkta giderilmek suretiyle belirlenmek ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece, bu .maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 30.09.1999 yünündü oybirliğiyle karar verildi.