 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E:1999/407
K:1999/557
T:11.02.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZET:İş kazasına maruz kalan işçinin emekli olduğu tarihe kadar işyeri koşullarında ücret alacağı, emekli olduğu tarihten çalışma yaşının sonuna kadar asgari ücretten hesap yapılarak zararı belirlenmelidir.
YARGITAY İLAMI
Davacı, meslek hastalığı sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi B. Mustafa Ş... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
KARAR
Zararlandırıcı sigorta olayına maruz kalan sigortalının 15.07.1996 tarihinde emekle olduğu 20.11.1998 gün 880124 sayılı Tahsisler Daire Başkanlığının yazı içeriğinden anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca sigortalının, işyerinde 21 yıl çalışacağından hareketle zarar hesabının yapılması gerçeği yansıtmadığı açıktır. Bu bakımdan, davacının gerçek çalışma süresinin belirlenmesi için, emekliye ayrıldığı tarihin hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeksizin saptanması gerektiği söz götürmez.
Yapılacak iş: iş kazasına maruz kalan işçinin hangi tarihte emekli olduğu araştırılmak, emekli olduğu tarihin belirlenmesi durumunda davacının, emekli olduğu tarihe kadar işyeri koşulları gözönünde tutularak ücret alacağı varsayılarak zarar hesabı yapılmak, emekli olduğu tarihten sonrası içinde çalışma yaşının sonuna kadar asgari ücretten hesap yapılarak zararı belirlemek, belirlenen zarardan hüküm tarihine en yakın tarihte yürürlükte olan katsayı ile sigortalıya bağlanan peşin sermaye değerini indirmekten ibarettir. Kabule göre de; iş kazası ve meslek hastalığı dosyasından 16.04.1990 ile 15.07.1996 tarihleri arasında sigortalıya ödenen 41.015.484 TL sosyal yardım zammının belirlenen zarardan indirilmemesi de isabetli değildir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Hükmün yukarıda açkılanan nedenlerle BOZULMASINA, 11.02.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.