 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E:1998/7006
K:1998/7419
T:05.11.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR ÖZETİ:Parmağın yaralanarak vücut bütünlüğü zarara uğradığında uygun bir miktar manevi tazminata hükmedilmelidir.
YARGITAY KARARI
Davacı, iş kazası sonucu beden tamlığı bozulan işçinin duyduğu acı ve üzüntünün giderilmesi (Manevi tazminat) istemine ilişkindir.
Bu yönüyle davanın yasal dayanağı belirgin olarak HK nun 47. ve 26.06.1996 ve 7/7 sayılı İçtihadi Birleştirme kararıdır. Anılan maddeye ve İçtihadi Birleştirme kararına göre, manevi tazminata hükmedilebilmesi için 1)Eylem, 2) Zarar, 3) Zarar ile eylem arasında illiyat bağı, 4) Eylemin hukuka aykırı olması 5) İşçinin cismani zarara uğraması koşuldur.
Somut olayda, davacının halı traşlama bölümünde çalışırken sol elinin yüzük parmağının demir platformu ile ayağı arasında sıkışarak yaralandığı ve vücut bütünlüğünün zarara uğradığı, sağlam insana göre maluliyet oranı olmasa bile üzüntü ve elem duyduğu, ruh bütünlüğünün ihlali, sinir bozukluğunun da cismani zarar kavramına dahil bulunduğu söz götürmez. Hal böyle olunca ve özellikle yukarıda anılan koşulların oluştuğu anlaşıldığına göre uygun bir miktar manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde istemin tümden reddedilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 05.11.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.