 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/7757
Karar No : 1997/7989
Tarih : 2.12.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İSTİHKAK DAVASI
DAVANIN BEDELE DÖNÜŞMESİ
KARAR ÖZETİ: : Mahcuzların açık artırma sonucu, alacaklıya alacağına mahsuben satıldığı bildirilmekle, istihkak davası mal bedeline dönüşmüş bulunduğundan, satılan mal bedelinin alacaklıdan geri alınmasına karar verilmesi gerekirken mahcuzlar üzerindeki haczin kaldırılmasına ve davacıya teslimine karar verilmesi doğru değildir.
(2004 s. İİK. m. 96, 97)
Mahalli mahkemesinden verilen kararın temyizen tetkiki davalı (alacaklı) vekili tarafından istenmiş, merciice ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalı alacaklının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Dava, İİK.nun 96. ve ardından gelen maddelerine dayanan 3. şahsın İstihkak iddiasına ilişkindir. Mercice mahcuzlar üzerindeki haczin kaldırılmasına ve davacıya teslimine karar verilmiştir.
Oysa İcra dosyası içindeki Kartal 5. İcra Müdürlüğünün 18.1.1996 gün ve 1995/702 tarih sayılı yazısı ile mahcuzların 18.1.1996 tarihinde yapılan açık arttırma sonucu alacaklıya alacağına mahsuben 110.000.000-TL bedelle satıldığı bildirilmiş ve bu suretle İİK.nun 97/10. maddesi hükmü gereği istihkak davası mal bedeline dönüşmüş bulunduğundan satılan mal bedelinin alacaklıdan geri alınmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
O halde davalı alacaklının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Kararın yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde davalı alacaklıya iadesine, 2.12.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.