 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/5872
Karar No : 1997/5341
Tarih : 16.09.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacılar murisinin işkazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkeme, bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Filiz Ekizoğlu tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
Bozma, davalı yararına yapılmış ve bozmaya uyulmuştur. Öte yandan, bozmaya uyulmakla davalı yararına usuli kazanılmış hakkın doğduğu açık-seçiktir. Ne varki bozmadan sonra asgari ücretteki artışın veya yeni bir toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girmesi durumunda bu olgular kamu düzenine ilişkin bulunduğundan hakim görevi gereğince resen bu hususları gözönünde tutacağıda Yargıtayın oturmuş ve yerleşmiş görüşleri gereğidir. Başka bir anlatımla, haksahiplerinin zararı yeni olgular gözönünde tutularak yeniden belirlenmesi gerektiği hukuksal gerçeği ortadadır.
Mahkemece yapılacak iş hak sahiplerinin zararı hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan veriler nazara alınarak yeniden belirlenmek, belirlenenzarardan, en son katsayı ile haksahiplerinin gelirlerindeki artış Kurumdan sorulmak suretiyle bildirilen miktadı indirmek ve kazanılmış haklarda gözönünde tutularak karar vermekten ibarettir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın ve özellikle yeniden hesap raporu almadan bozmadan önceki hesap raporundaki miktardan, en son katsayı ile haksahiplerinin gelirindeki artış miktarı indirilmek suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine 16.9.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.