 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/2790
Karar No : 1997/3958
Tarih : 10.6.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2918/m.20
2004/m.86,97
Mahalli mahkemesinden verilen kararın duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı ( 3. kişi ) vekili tarafından duruşmalı olarak istenilmesi üzerine; tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği konuşulup düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR: Dava üçüncü şahsın istihkak iddiasına ilişkindir. Davacı üçüncü şahıs borçlu A. adına trafikte kayıtlı aracı 10.10.1995 tarihinde borçluya vekaleten hareket eden oto galericisinden noterde düzenlenen satış senedi ile satın almıştır. İcra Müdürlüğü`nün aracın trafik kaydına haciz konulmasına ilikin 29.9.1995 tarihli yazısı Trafik Müdürlüğü`ne ulaştığı 11.10.1995 tarihinde trafik kaydına işlenmiştir. Davacı bu aracı satın alırken trafikte haciz kaydı bulunmadığından 2918 sayılı Trafik Yasası uyarınca aracın mülkiyetinin davacıya ait olduğunun kabulü gerekir.
Araç menkul mal niteliğinde olup galeriden veya pazardan ya da borçludan alınması mümkündür. Önemli olan satıcının değil satın alan kişinin aldığı tarihte iyiniyetli olması yani aracın hacizli olduğunu bilmemesi veya bilebilecek durumda bulunmamasıdır. İİK.`nun 86/2. maddesi hükmüne göre haczedilmiş olan menkul mal üzerinde üçüncü şahsın zilyetlik hükümlerine dayanılarak iyiniyetle kazandığı haklar koruma altındadır.
Somut olayda, davacı üçüncü şahıs aracı rastgele değil, bu işle iştigal eden galericiden ve trafik kaydına da güvenerek satın aldığına göre iyiniyetli sayılması gerekir. Hal böyle olunca kötü niyeti kanıtlanmayan davacı üçüncü şahsın davasının kabulü gerekirken, dosyadaki bilgi ve belgelere uygun düşmeyen muvazaa gerekçesiyle reddi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 10.6.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.