 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
E. 1996/2662
K. 1996/4250
T. 11.7.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ANA BABAYA AYLIK BAĞLANMASI
HAKKIN İHYA OLUNAMAMASI
KARAR ÖZETİ: Sigortalının anasına bağlanan aylık, çocuğuna aylık bağlanması nedeniyle kesilirse; çocuk sonradan gelirden çıksa da, düşen hakkın yeniden ihyası mümkün olmadığından, anaya tekrar aylık bağlanamaz.
(506 s. SSK. m. 68/1-C-a, 111, 69)
Davacı, kesilmiş olan ölüm aylığının tekrar kesildiği tarihten itibaren bağlanması gerektiğinin tesbiti ile ödenmesi gereken aylıklarında faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Dava; nitelikçe 506 sayılı Yasanın 69. maddesi gereğince ana ve babaya gelir bağlanmasına ilişkin olup, sigortalının ölümü tarihinde eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamı, sigortalıya ait aylıktan aşağı olursa, artanı eşit hisseler halinde,geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı belgelenen ana ve babasına aylık olarak verilir. Şayet eş ve çocuklara bağlanabilecek aylıklar toplamı sigortalıya ait aylıktan aşağı değilse, ana ve babasına aylık bağlama hakkı düşer. Dava konusu olayda, sigortalının ölümü tarihinde, aylık almaya hak kazandığı anlaşılan çocuğun aylığa girmesi ile anaya bağlanan aylık iptal edilmiştir. Çocuğun sonradan gelirden çıkması durumunda, düşen hakkının yeniden ihyası mümkün değildir. Bu nedenlerle ananın açtığı, çocuğa verilen aylığın tekrar kendisine bağlanmasına ilişkin davanın reddine karar vermek gerekirken, aksine düşünceler ile kabulü, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
O halde, davalının bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 11.7.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.