 |
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/5973
Karar no : 1996/5996
Tarih : 4.11.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, davalı Spor Kulüplerinde 1.7.1979-31.5.1987 tarihleri arasında asgari ücretle çalıştığının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan Kurum vekilleri tararında; temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Enver A... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davalı S.S.K. vekilinin tüm davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacı sigortalının M.K.E.Kırıkkale Sporda 1.3.1983 tarihli işe giriş bildirgesine göre işe girdiği ve adı geçen işverenle yaptığı profesyonel futbol sözleşmesi uyarınca hizmet akdine ilişkin faaliyetini sürdürdüğü sözleşme süresinin 1.8.1983-23.6.1984 dönemini kapsadığı açıkça anlaşılmaktadır. Öte yandan davalı M.K.E. Kurumuna ait Spor kulübünün 78 günlük primlerini de kuruma ödediği saptanmıştır. Şu duruma göre davalı işverenin yazılı mukavele uyarınca yukarıda belirlenen süre içerisinde davacıya istihdam ettiği ve bu olgular karşısında tüm dönemin açıkça sigortalı olması gerekirken noksan bildirim yapılması ve Mahkemenin belirlenen dönemi hüküm altına alması yerine reddi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine 4.11.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.