 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E: 2005/5838
K: 2005/7375
T: 7.6.2005
- EVLİLİK BİRLİĞİNDE EDİNİLEN MALLAR
- GÖREVLİ MAHKEME
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İçtihat Özeti: 4721 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce edinilen malların iadesi ancak Borçlar Kanunu ve genel hükümlere göre istenebilir.
(4721 s. MK. m. 2, 202)
(4722 s. MKYK. m.10)
(4787 s. Aile Mah. K. m.4)
Taraflar arasındaki tapu iptaline ilişkin davada (Ankara 3. Asliye Hukuk ile Altınc: Aile Mahkemeleri)nce ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
Davacı, 12.11.2001 tarihli dilekçesinde davalı ile 1998 yılında evlendiklerini belirtip, evlilik birliği içinde alınan taşınmaz tapusunun iptalini talep etmektedir.
Asliye Hukuk Mahkemesince 4787 sayılı Yasanın 4/1. maddesi ve geçici 1. maddesi uyarınca konunun Aile Mahkemesini ilgilendirdiğinden bahisle dosya Aile Mahkemesine gönderilmiştir.
Aile Mahkemesi ise, bu tür davaların Türk Medeni Kanununun 2. kitabından kaynaklanmadığı, dolayısıyla 4787 sayılı Yasa ile Aile Mahkemesinin görevine giren işlerden olmadığı gerekçesi ile görevsizlik kararı vermiştir.
Somut olayda, tarafların 1998 yılında evlendikleri, iptali istenen taşınmazın 21.3.2000 tarihinde satın alındığı anlaşılmaktadır.
Tespit edilen bu duruma göre; Medeni Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden önce edinilen malların iadesinin ancak Borçlar Kanunu ve Genel Hükümlere göre istenebileceği, konunun Medeni Yasanın 2. kitabında yer almadığı anlaşıldığından, davanın Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; HYUY.'nın 25. ve 26. maddeleri gereğince Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin (YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE), 7.6.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.