 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E : 2003/250
K : 2003/352
T : 17.02.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ORMAN KADASTRO İŞLEMLERİNİN KESİNLEŞMESİ
- ORMAN TAHDİDİNİN İPTALİ
- KADASTRO TESPİTİ
3402 s. Kadastro K/4,11,12
6831 s. Orman K/11
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan duruşması sonunda davanın kabulü yolunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Hazine ve Orman Yönetimi vekilleri tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Davacı N.G., orman niteliğiyle Hazine adına tespit ve kesinleşmekle tescil edilen Çobandere Köyü 107 ada 301 parsel içinde kalan 30 dönümlük bölümün tapusunun iptalini ve adına tescilini dava etmiştir. Mahkemece, davanın 12400 m2 üzerinden kabulüne.ve bu bölümün tapusunun iptali ile davacı adına tesciline karar verilmiş, hüküm davalı Hazine ve Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, tapu iptali ve tescil isteminden ibarettir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu yapılmamıştır 3402 Sayılı Kadastro Yasasının 4/3.maddesi "kadastro çalışma alanı sun rında orman bulunduğu takdirde, arazi kadastro ekibi çalışmaya başlamadan iki ay önce Orman Genel Müdürlüğüne bildirilir. Bu yerlerin orman sınırlaması ve orman sınırları dışına çıkarma işlemleri 6831 Sayılı Orman Yasası hükümlerim1 göre orman kadastro komisyonlarınca tespit ve haritasına işaretlenerek tuta naklar ile birlikte kadastro ekiplerine teslim edilir. Bu yerlerin ölçü ve harilıı işlemleri yukarıdaki sınırlar esas alınarak kadastro ekiplerince ikmal edilir, iki ay içinde kadastro komisyonlarınca orman sınırlarının belirlenememesi halinde, kadastro çalışma alanı sınırları kadastro ekiplerince belirlenir ve çalışmalar hu yasa hükümlerine göre yürütülür. Kadastro ekiplerince bu şekilde tespit ye ilanı edilen yerlerde "ORMAN KADASTRO İŞLEMLERİ DE İKMAL EDİLMİŞ. SAYILIR" hükmünü taşımaktadır. Buna göre, çalışma alanındaki orman sınır lan ister orman kadastro ekiplerince 2 ay içinde yapılsın, isterse daha somu arazi kadastro ekiplerince belirlensin, orman kadastro işlemlerinin de tamam lanmış olduğu kabul edilir. Ancak, bu tespitlere karşı kadastro mahkemesinde yasanın 11/1. maddesi uyarınca askı ilan süresinde dava açılabilir. Dava açıl madiği takdirde, yasanın 12/1. maddesi hükmünce kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler dolayısıyla orman kadastro işlemi de kesinleşeceğin den, bundan sonra genel mahkemelerde 6831 Sayılı Yasanın 11/1. madde hükümlerine göre, ancak tapuya dayanarak 10 yıllık süre içinde orman tahdidinin iptali ile tescil davası açılabilir. Zilyetliğe dayanılarak açılan davalaı dinlenemez.
Somut olayda, genel kadastro çalışmalarına başlanılmadan önce 3-40,' Sayılı Yasanın 4/3. maddesine göre 21.02.1995 tarihinde Orman Genel Pvlii dürlüğüne bildirimde bulunulmuş ve köyün kadastro çalışmaları 15.05.1995 ilıı 30.11.1995 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Davacı, zilyetliğe dayanarak orman niteliğindeki tapunun iptal ve tes.cilı isteği ile dava açtığına göre, hukuki dayanaktan yoksun olan bu davanın dinlenme olanağı bulunmamaktadır.
Bu nedenle, davanın reddi gerekirken yazılı olduğu gibi hüküm kuırul ması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Hazine ve Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde Orman Yönetimine iadesine 17.02.2003 günü oybirliği ile karar verildi.