 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E: 2003/1656
K: 2003/6373
T: 03.10.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki uyarlama istemine ilişkin davada Ankara Asliye 8. Ticaret ile Ankara 2. Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR
Dava, dövize endeksli ödemelerin sabit kura çekilmesi, diğer anlatımla uyarlama
istemine ilişkindir.
Dosya kapsamından; davacılann, davalı fimıadan Rainbow temizlik sistemini (elektrik süpürgesi) 2.750. USD'ye satın aldığı, aylık ödemenin 110 USD olduğu, bir kısım ödemelerin yapıldığı, ancak 19 Şubat 2001 günlü ekonomik krizden dolayı döviz kurlarında oluşan aşırı artış nedeniyle bir kısım taksitleri ödeyecek gücünün kalmadığı, bu şekildeki ödemelerin kendileri açısındankatlanılmaz hal aldığım ileri sürerek hakkaniyet kurallanna uygun olarak taksitlerin kriz öncesi kurdan ödenmesini istedikleri anlaşılmaktadır.
Asliye Ticaret Mahkemesi; temizlik cihazı karşılığında yapılan ödemenin sözleşmede belirtilen miktar (USD) üzerinden sabitlenmesi istendiğinden, H.YU.Y'nın 7/1. maddesi uyarınca, görevsizlikle dosyanın gönderildiği, tüketici mahkemesi de, davamn uyarlama istemiyle açıldığını, davacıllin satın aldığı üründen dolayı açtığı bir dava bulunmadığını belirterek görevsizlik karan vemıişlerdir.
4077 Sayılı Yasanın 3/f bendinde; "Tüketici; bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişi" olarak tanımlanmıştır.. Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere 4077 Sayılı Yasa ile bir mal ve hizmeti özel amaçlarla satın alarak onu günlük yaşamda tüketen kişinin (tüketicinin);korurıması amaçlanmıştır.
Öte yandan, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 23. maddesinde;
tüketiciler ile satıcı ve üretici firma arasındaki malve hizmet alım satımından kaynaklanan
anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması görevi tüketici mahkemelerine verilmiştir.
Somut olayda, kendi kullanımı için. elektrik süpürgesi satın alan davacılann "tüketici"
sıfatını taşıdığı açıktır.
Ayrıca, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasayı değiştiren 4822 Sayılı
Yasada da, bu konuda herhangi bir değişiklik buhınmadığı saptanmıştır.
O halde, uyuşmazlığın çözümünde tüketici mahkemesi görevlidir.
SONUÇ: Yukarıda, belirtilen nedenlerle; H.U.M.Y.'nın 25. ve 26. maddeleri gereğince
Ankara 2. Tüketici. Mahkemesinin merci tayinine 03/10/2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.