 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E: 2001/596
K: 2001/1745
T: 27.2.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
3402/m.7
6831/m.2/b, 9, 10, 11
DAVA : Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda, davanın reddi yolunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : Kadastro sırasında Yazır Köyü 137 ada 3 parsel sayılı 15744.13 m2 yüzölçümündeki taşınmaz tarla niteliği ile belgesizden ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle davalı Hasibe İ. adına tespit edilmiştir. Davacı, orman olduğu iddiasıyla dava açmıştır. Mahkemece, davanın reddine ve dava konusu parselin davalı Hasibe İ. adına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm davacı Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava kadastro tespitine itiraz niteliğindedir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde tespit tarihinden önce 26.07.1993 tarihinde ilan edilip kesinleşen orman kadastrosu ve 2/b uygulaması bulunmaktadır.
Orman bilirkişi raporundaki açıklamaya göre taşınmazın birbirine uyan orman tahdit harita ve tutanağına göre orman tahdidi içinde kaldığı belirlendiği halde, koordinat değerlerinden bahisle değişik sonuca gidilmesi doğru değildir. 1962 tarihli memleket haritasında taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu daha sonra yapılan orman tahdit haritası ve tutanağına göre de orman sınırları içinde bulunduğu belirlendiğine göre yönetimin davasının kabulü gerekirken, yazılı biçimde reddi yolunda hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle; Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde Yönetime iadesine 27.02.2001 günü oybirliği ile karar verildi.