 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E:1999/9582
K:1999/10315
T : 25.11.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
KESİN HÜKÜM
ORMAN
ÖZET : Kadastro tesbitine itiraz davasında, davacının babası hakkında daha önce Sulh Ceza Mahkemesince verilmiş ve kesinleşmiş olan ormandan tarla açmak suçuna ilişkin mahkı2miyet kararı, nizalı yere ait olduğu kesin olarak saptandığı takdirde, halefiyet yoluyla davacıyı bağlar.
(1086 s. HUMK. m. 237)
Taraflar arasındaki kadastro tesbitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda; davanın kısmen kabulü yolunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içindeki tüm belgeler incelenip, gereği düşünüldü:
Davacı tarafından 62 parselin tesbitine itiraz edilmiş, kısmen kabule ilişkin hüküm Dairemizce parselin tamamının davalı olduğu, orman araştırmasının yöntemince buna göre yapılması gereğine değinilerek bozulmuştur. Mahkemece bozmaya uyulmuş ve davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Bozmadan önce ve sonra çekişmeli taşınmazla aynı yer olduğu uzman bilirkişiler tarafından bildirilen, Sulh Ceza Mahkemesinin 1996/165 E. -1996-237 karar sayılı ilamıyla davacının babası olduğu anlaşılan Hasan hakkında ormandan tarla açmak suçundan mahkumiyet kararı olduğu anlaşılmıştır. Kesin hüküm, usuli kazanılmış hakkın istisnasını teşkil eder. Çekişmeli yere ait olduğu kesin olarak saptandığı takdirde, halefiyet yoluyla davacıyı bağlar. Bu nedenle, mahkemece yeniden yapılacak keşifte önceki bilirkişiler dışında seçilecek fen ve uzman orman bilirkişi ve yerel bilirkişiyle kesin hüküm kapsamı zeminde taşınmaza uygulanıp, duraksamaya yer bırakmayacak şekilde belirlenip, izlemeye elverişli kroki düzenletilmelidir. Değinilen bu yön gözetilmeden, eksik inceleme ve araştırma sonucu kurulan hüküm usul ve Yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle; Hazinenin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 25.11.1999 günü oybirliği ile karar verildi.