 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E:1999/7395
K:1999/10594
T:30.11.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
BİLİRKİŞİ KROKİSİ
ÖZET:Orman tahdit haritası ile çelişen bilirkişi krokisine dayanılarak karar verilemez.
(1086 s. HUMK. m. 275, 283, 284, 286)
Taraflar arasındaki kadastro tesbitine itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda; davanın reddi yolunda kurulan 30.12.1998 günlü hükmün Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içindeki tüm belgeler incelenip, gereği düşünüldü:
Davacı gerçek kişiler, nizalı 108 ada 10 ve 15 parsel sayılı taşınmazların tesbitlerine itiraz etmişler, yerel mahkeme davanın reddine karar vermiş, hüküm davacılar ile davalı Hazine ve katılan Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
1- Toplanan kanıtlara, dosya kapsamına göre, davacıların temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Hazine ve Orman Yönetiminin temyiz itirazlarına gelince; mahkemece yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli değildir. Şöyle ki; bir örneği dosyada yer alan tahdit haritasında 8-9 orman sınır noktalarını birleştiren hat ile karara dayanak alınan bilirkişi tarafından düzenlenen krokide, aynı noktaları birleştiren hat arasında benzerlik yoktur. Tahdit haritası ile kroki çelişkili olup, mahkemece bu yön üzerinde durularak çelişki giderilmemiştir. Tahdit haritası ile çelişen krokiye dayanılarak hüküm kurulamaz.
Bu nedenle; mahkemece, önceki bilirkişiler dışında serbest orman mühendisleri arasından seçilecek üç uzman orman yüksek mühendisi bulunamadığı takdirde, orman mühendisi ve bir harita mühendisinden veya olmadığı takdirde bir tapu fen memurundan oluşturulacak bilirkişi kurulu aracılığıyla yeniden yapılacak keşifte kesinleşmiş tahdit haritası ve tapulama paftası sağlıklı bir biçimde zemine uygulanıp, çekişmeli taşınmazın tahdit hattına göre konumu duraksamaya yer vermeyecek biçimde saptanmalı; bilirkişilere tahdit hattı ile irtibatlı müşterek kroki düzenlettirilmeli ve oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir. Açıklanan hususlar gözetilmeksizin, eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda 1. bendde açıklanan nedenlerle; davacılar vekilinin temyiz itirazlarının (REDDİNE),
2) 2. bendde açıklanan nedenlerle; Hazine ve Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), Orman Yönetimi tarafından yatırılan peşin temyiz harcın istek halinde yatırana iadesine, 30.11.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.