 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/7466
Karar No : 1997/7436
Tarih : 17.11.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İTİBARİ HİZMET SÜRESİNİN TESBİTİ
BASIM İŞİ
KARAR ÖZETİ: 506 sayılı Yasanın ek 5. maddesinden yararlanarak itibari hizmet süresinin tesbiti için sigortalının, basım ve gazetecilik işyerinde çalışması ve ayrıca fiziksel dış etkenlerden ve olumsuz çalışma koşullarından birinin gerçekleşmesi gerekir.
Gazetecilik yapılmayan sadece basım işi yapılan işyerinde çalışan sigortalı da diğer koşullardan biri varsa itibari hizmetten yararlanır.
Basım işi, matbaa işyerinde mevkute çıkarmak anlamında olup, porselen tabaklara serigraf baskı işi yapan kişi sözü geçen maddeden yararlanamaz.
(506 s. SSK. Ek m.5)
Davacı,, iş ve işyeri itibariyle 2098 ve 3395 sayılı Yasa kapsamında olduğunu 1.9.1977 tarihinden geçerli olmak üzere itibari hizmet süresinin tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava, sigortalılık süresine işin niteliği gözönünde tutularak her tam yıl için Yasanın belirlediği itibari hizmet süresinin eklenmesi istemine ilişkindir.
Bu yönüyle davanın yasal dayanağı belirgin olarak 506 sayılı Yasanın Ek 5. maddesidir. Anılan maddeye göre, sigortalıların itibari hizmetten yararlanabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi gerekir. 1. koşulun sigortalının Basım ve gazetecilik işyerlerinde çalışması, ikinci koşul ise; II bendin (a-F) alt bendlerinde yazılı fiziksel dış etkenlerin ve olumsuz çalışma koşullarında olayda ayrıca gerçekleşmesi gereklidir. Sözkonusu maddede, basım ve gazetecilik işyeri birlikte ifade edilmişse de gazetecilik işi yapılmayan sadece basım işi yapılan işyerlerinde çalışan sigortalılarda, maddenin alt bentlerinde sayılan koşullardan herhangi birisi oluştuğu takdirde itibari hizmetten yararlanacakları açıktır. "Basım" işinin matbaa işyerinde mevkute çıkarmaya yönelik olduğu ise söz götürmez.
Somut olayda, davacının basım işinde çalışmadığı emaye tepsi ve porselen tabaklara serigraf baskı işini yaptığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Hal böyle olunca, yukarıda sözü geçen maddenin öngördüğü birinci koşulun davacı yönünden oluşmadığı, giderek davacı basım işinde çalışmadığından itibari hizmetten yararlanamayacağı açık seçiktir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA),17.11.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.